Nemačka: Samo Rusija može da garantuje za zonu bezbednosti u Siriji

© AP Photo / Markus SchreiberHajko Mas
Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Režim prekida vatre u Idlibu za sada daje pozitivan rezultat, ali samo Rusija može da garantuje za bezbednosnu zonu koja se stvara u Siriji, izjavio je nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Pored toga, ministar je upozorio da bi mere poput zabrane letova nad Sirijom od strane NATO-a, protiv volje Damaska i Moskve, rezultirale samo eskalacijom konflikta.

 

„Režim prekida vatre u sirijskom Idlibu, koji je usvojen na susretu turskog i ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, daje pozitivan rezultat“, rekao je Mas u intervjuu za radio „Dojčlandfunk“ i dodao da smatra da je ta odluka doneta sa zakašnjenjem.

 

Prema njegovim rečima, opasnost od izbijanja rata između Rusije i Turske postoji, ali da je očigledno ni Turska, ni Rusija ne žele da sirijski sukob postane rusko-turski.

Mas je rekao da je Nemačka je spremna da izdvoji dodatnih 100 miliona evra za pružanje humanitarne pomoći u Idlibu. On je takođe istakao da će, ukoliko se zaista bude poštovalo primirje u Idlibu, humanitarne organizacije moći da pružaju pomoć lokalnim stanovnicima direktno na licu mesta.

Pored toga, Mas je rekao i da bi prvenstveno Turska trebalo da bude zainteresovana taj korak, jer će u suprotnom izbeglice i dalje pristizati na njenu teritoriju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala