Moskva o vežbama NATO: Mnogi su pretili Rusiji ali svi pokušaji su se završili neslavno

© osrh.hr / VINKO JOVANOVACNATO vežbe
NATO vežbe  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova poručilo je zemljama NATO, koje planiraju vežbe „Branilac Evrope-2020“ (Defender Europe -2020) na granici RF, da razmisle  o posledicama agresivnog delovanja koje podižu napetost u regionu.

Intenziviranje aktivnosti NATO na granici sa Rusijom neće, međutim, naterati Moskvu da promeni kurs svoje spoljne politike, ističu u Ministarstvu.

Komentarišući vežbe Alijanse, planirane za period april-maj, u Ministarstvu ističu da ta vojna organizacija ne krije da je u okviru manevara njen potencijalni protivnik Rusija i da na granicama Rusije okuplja  „udarnu pesnicu“.

Ističu da će te vežbe, u kojima će pored evropskih članica Alijanse učestvovati i više od 20.000 američkih vojnika i desetine hiljada jedinica vojne tehnike, biti najveće od okončanja Hladnog rata.

Takođe se konstatuje da SAD, pod izgovorom obaveza u NATO, sistematski gomilaju svoje snage u Istočnoj Evropi u neposrednoj blizini Rusije i redovno povećavaju finansiranje odgovarajućih vojnih programa.

„Sada ni u NATO,ni u Vašingtonu, ne kriju da je potencijalni protivnik u okviru tih vežbi – Rusija. Ipak, to nas neće naterati da promenimo spoljnopolitički kurs. U istoriji Rusije bilo je mnogo onih koji su pokušavali da joj prete, zveckajući oružjem. Svi ti pokušaji završili su se neslavno“, navode u ruskom Ministarstvu.

Ministarstvo je skrenulo pažnju i na izjavu američkog ministra odbrane Marka Espera da je cilj vežbi želja da se Rusiji pošalje neki signal, da se Rusija natera da promeni svoje „loše ponašanje“.

„U čemu se ono ogleda, šef Pentagona nije objasnio, a ne bi ni mogao. Očigledno je da naša zemlja nikome ne preti a da udarnu pesnicu kod ruskih granica okuplja upravo NATO“, navode u Ministarstvu.

Interesantno je, konstatuju u Moskvi, da je doneta odluka o održavanju tako sveobuhvatnih vojnih vežbi u vreme kada Rusija slavi 75. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu.

Taj rat je pokrenula nacistička Nemačka na bazi nesnovanih optužbi na račun SSSR, a „danas slične teze koriste u Vašingtonu nastojeći da vrše pritisak na Rusiju“, zaključuju u Ministarstvu.

Vežbe će biti održane od 20. aprila do 20. maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala