Migranti pred vratima: Da li će i Srbija zatvoriti granice

© AP Photo / Darko VojinovicMigranti
Migranti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je bezbednosnim službama da se pripreme da, u slučaju velikog priliva izbeglica, hermetički zatvore granicu Srbije, kako ne bi došlo do ugrožavanja bezbednosti i sigurnosti naše zemlje.

Predsednik je dodao da sada nije takva situacija, ali smo ipak od stručnjaka poželeli da saznamo kako izgleda zatvaranje granica, i šta mi možemo da uradimo da bi smo sprečili da Srbija postane „parking“ za one koje naše susedne države ne žele da prime.

Bivši visoki funkcioner jugoslovenske tajne policije Božidar Spasić smatra da bi trebalo poslati oko 1.000 policajaca na granice sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, koji bi se rasporedili po punktovima u razmacima od 200 metara i ocenjuje da bi taj broj ljudi mogao da odbije oko 10.000 migranata, ako do krize dođe.

© REUTERS / COSTAS BALTASStručnjaci smatraju da treba poslati 1.000 policajaca na granice sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.
Migranti pred vratima: Da li će i Srbija zatvoriti granice - Sputnik Srbija
Stručnjaci smatraju da treba poslati 1.000 policajaca na granice sa Bugarskom i Severnom Makedonijom.

Hermetičko zatvaranje granice je moguće

To razmišljanje opravdava tvrdnjom da glavni problem predstavljaju migranti koji se kreću tzv. „zelenim linijama“, odnosno stazama, šumskim putevima, rečnim tokovima i drugim područijima gde nema policije, pa bi u slučaju zatvaranja granice prvi potez države trebalo da bude slanje dodatnog ljudstva granične policije sa operativnom tehnikom na ta mesta.

„Kada država donese odluku da blokira granične prelaze, odnosno, hermetički zatvori granicu, tada se „zelene linije“ između Srbije i Bugarske i Srbije i Severne Makedonije upotpunosti pokrivaju tehnikom – dronovima, termo-kamerama, dvogledima, ali, pre svega, pripadnicima granične policije koji predstavljaju živu silu za odvraćanje lica sa naše granice“, objašnjava Spasić.

Kako kaže, u tom slučaju cilj bi bio preusmeravanje izbeglica na zemlje koje im dozvoljavaju prolaz.

Ako bi granica bila zatvorena u skorije vreme, sagovornik Sputnjika ističe da bi to bilo prednost, jer još uvek nema bujne vegetacije što znatno olakšava osmatranje graničnih prilaza i uočavanje ilegalnih imigracija.

Moguć angažman vojske

Prema Spasićevim rečima, drugi potez država povlači ako situacija eskalira, odnosno, ako se broj izbeglica se znatno poveća. Tada se na „zelene linije“ postavlja i vojska, čije prisustvo, po našem sagovorniku, jače utiče na migrante.

On kaže i da su pojedine evropske zemlje pretile da će vojska na njihovim granicama po potrebi pucati na izbeglice, ali sumnja da će naša vojska imati takva naređenja. Ona će, kao i granična policija, fizički sprečavati ulazak u zemlju.

© REUTERS / Huseyin AldemirGlavni problem su migranti koji se kreću tamo gde nema policije.
Migranti pred vratima: Da li će i Srbija zatvoriti granice - Sputnik Srbija
Glavni problem su migranti koji se kreću tamo gde nema policije.

Spasić dodaje da  ne treba zanemariti mogućnost da zapadne zemlje pošalju nekoliko stručnjaka sa naprednom tehničkom opremom kao ispomoć i ističe da će ta tehnika, nakon završetka saradnje, verovatno ostati u našoj zemlji.

Obični putnici bez problema na granici

Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić slaže se da će veliki broj migranata pokušati da uđe u Srbiju ilegalno, ali napominje da imamo i kadrovske i tehničke mogućnosti da sprečimo prodiranje.

Naši sagovornici saglasni su da obični putnici neće imati problema da uđu u Srbiju uz pomoć pasoša.

Kada se granica zatvara

Po Spasiću, državni vrh može da odluči da zatvori granicu onda kada bezbednosne službe procene da je izvesno da će veća grupa izbeglica stići do naše granice, što bi u ovom slučaju bilo ako migranti prodru u Bugarsku ili Severnu Makedoniju.

Dragišić tvrdi da naše bezbednosne službe prate situaciju s izbeglicama na Tursko-Grčkoj i Tursko-Bugarskoj granici i uveren je da će reagovati blagovremeno i adekvatno ukoliko dođe do migrantske krize, ali naglašava da procena  pogodnog trenutka za zatvaranje granice zavisi isključivo od državnog vrha.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala