Koliki bi bili dnevni gubici Rusije ukoliko se raspadne dogovor OPEK-a

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Sedište OPEK-a u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija će gubiti od 100 do 150 miliona dolara dnevno ukoliko se raskine dogovor država članica Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEK plus, smatra suvlasnik ruske naftne kompanije „Lukoil“ Leonid Fedun, koji se osvrnuo na propale pregovore u Beču.

Prema njegovim rečima, do gubitaka bi došlo zbog očekivanog pada cena nafte sa 60 dolara po barelu (ukoliko se održi sporazuma OPEK-a) na oko 40 dolara za barel, a Rusija dnevno izvozi oko pet miliona barela.

Suvlasnik „Lukoila“ nije želeo da komentariše razloge zbog kojih bi Rusija raskinula sporazum s OPEK-om.

On je takođe potvrdio da su ruske kompanije imale nameru da povećaju proizvodnju nafte. Međutim, prema njegovom mišljenju, povećanje proizvodnje za dva-tri odsto ne može kompenzovati buduće gubitke.

Ranije je saopšteno da države članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu uspele da se dogovore na sastanku u Beču o merama smanjenja proizvodnje nafte u uslovima negativnog uticaja koronavirusa na cenu tog energenta.

Kako se navodi, Rusija se nije saglasila sa predlozima da se smanji proizvodnja nafte i, prema rečima neimenovanog izvora, budući da su pregovori propali, postoji opasnost da se krajem marta dogovor OPEK plus, koji je na snazi od početka 2017. godine, okonča.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala