U Rijeci otkrivena bista Jurija Gagarina /video/

© Sputnjiku ustupio portal www.mojarijeka.hrOtkrivanje spomenika Juriju Gagarinu u Rijeci.
Otkrivanje spomenika Juriju Gagarinu u Rijeci. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U parku na brdu Sveti Križ u Rijeci, kod Astronomskog centra, danas je otkrivena bista velikog astronauta Jurija Gagarina, postavljena u saradnji Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj i Grada Rijeke.

Bistu su zajedno otkrili ambasador Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov, zamenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i ruski astronaut Anatolij Pavlovič Arcebarski.

Marko Filipović je kazao da je saradnja ovim povodom uspostavljena pre nekoliko godina, a na osnovu interesa za život i delo naučnika i konstruktora aviona Roberta Bartinija.

On je detinjstvo proveo u Rijeci, po nekim izvorima je i rođen u tom gradu, a celokupnu karijeru je ostvario u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Bartini je dao svoj doprinos i prvom letu čoveka u svemir, Jurija Gagarina.

„Gagarin je sinonim za čoveka koji veruje u snove i naporno radi da bi ih ostvario“, kazao je Filipović.

Arcebarski, koji je dva puta leteo u svemir i u drugoj misiji na svemirskoj stanici Mir proveo gotovo pet meseci, uz šest izlazaka u otvoreni svemir, izvan stanice, ukupnog trajanja 33 sata, izrazio je zadovoljstvo da uspomena na Gagarina živi ovako daleko izvan njegove domovine.

„Od detinjstva sam želeo da postanem astronaut, kao i većina dečaka, ali se moja želja ispunila“, rekao je Arcebarski.

Ambasador Azimov je najavio da će idući put darovati Rijeci bistu Roberta Bartinija.

Za Bartinija je rekao da je bio genijalni konstruktor, čovek koji je mnogo i dobro radio za nauku u vezi sa vazduhoplovstvom i svemirskim putovanjima, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala