Trampov izborni štab tužio Si-En-En zbog lažnih vesti o Rusiji

© Flickr / AyushSI-EN-EN
SI-EN-EN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izborni štab američkog predsednika Donalda Trampa podneo je tužbu za klevetu protiv Si-En-En-a u kojoj se navodi da je ta televizija širila „lažne i klevetničke“ vesti kojima se sugeriše da predsednik SAD traži pomoć Rusije na predsedničkim izborima 2020.

U tužbi koja je podneta Okružnom sudu za severni distrikt Džordžije navodi se da je Si-en-en tvrdio da je Trampov štab „procenio potencijalne rizike i koristi od ponovnog traženja pomoći Rusije u kampanji za izbore2020. godine i odlučio da tu opciju ostavi na stolu“, navodi se na sajtu štaba.

„U tužbi se navodi da je Si-en-en bio svestan da je reč o lažnoj vesti u vreme kad je ona objavljena, ali je to učinio da nanese štetu Trampu, obmanjujući svoju publiku u vreme kampanje“, rekla je Džena Elis, viša pravna savetnica Trampovog štaba.

„Štab je podneo tužbu protiv Si-en-ena, uz prethodne tužbe protiv 'Njujork tajmsa' i 'Vašington posta' kako bi izdavači odgovarali za svoje nepromišljeno lažno izveštavanje i da bi se utvrdila istina: da predsednik nije imao nikakav dogovor sa Rusijom, kako je Milerov izveštaj utvrdio“.

U postu na društvenim mrežama pravna savetnica je navela da će se o tužbi raspravljati u narednih nekoliko sati.

U tužbi koja je podneta Okružnom sudu za severni distrikt Džordžije navodi se da je Si-en-en tvrdio da je Trampov štab „procenio potencijalne rizike i koristi od ponovnog traženja pomoći Rusije 2020. godine i odlučio da tu opciju ostavi na stolu“, navodi se na sajtu štaba.

​Elisova je u saopštenju od 3. marta navela da će Trampov štab tužiti „Vašington post“ zbog „lažnih vesti objavljenih u dva članka“ koje se odnose na negirani narativ „Rusijagejta“ oko američkih predsedničkih izbora 2016.

Pre prijave protiv „Vašington posta“, protiv „Njujork tajmsa“ je podnesena tužba za klevetu zbog „namerno objavljivanih lažnih izjava o predsedniku Trampu“, navedeno je u saopštenju od 26. februara.

Brajan Stelter, jedan od vodećih reportera Si-en-ena i voditelj emisije „Pouzdani izvori“ napisao je na Tviteru da će sudovi „najverovatnije odbaciti tužbe“.

Članak zbog kog je tužen Si-en-en objavio je saradnik te mreže Lari Nobl u junu 2019. čiji je naslov „Prihvatanje prljavštine protivnika od strane vlade je zločin, Miler je trebao zbog toga optužiti zvaničnike Trampovog štaba“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala