Bager-banda hara Nemačkom, centar operacije – Hrvatska

CC0 / piksabej / Bager
Bager - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bager-banda je krala bagere i druge građevinske mašine u Nemačkoj, potom ih prebacivala u Hrvatsku, a odatle prodavala po čitavom svetu.

Detektiv jedne privatne agencije objašnjava kako je delovala ta bager-banda.

"U međuvremenu su potpuno razjašnjeni putevi delovanja bande", pišu novine Merkiše algemajne, kojima je pojedinosti o slučaju ispričao detektiv Hagen Štam iz privatne detektivske agencije Inkognito, prenose nemački mediji.

Banda je delovala iz južne Nemačke. Tamošnja policija još prati moguće učesnike u kriminalnoj organizaciji.

"Šteta koju je banda napravila utajama i krađama, prema navodima agencije Inkognito iznosi tri do pet miliona evra. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih mašina. Ukupno su slične grupe kriminalaca, prema navodima te agencije, u Nemačkoj prouzrokovale štetu od oko 50 miliona evra", piše nemački list.

Dva postupka krađe

Kriminalci su na ime neke poznate firme, mobilnim telefonom iznajmljivali građevinske mašine ili ih krali. Prebacivali su ih u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. Uz pomoć Dži-Pi-Es sistema, kojim su zaštićene mnoge građevinski mašine, četiri građevinske mašine otkrivene su nedavno u Hrvatskoj.

Kriminalci su očigledno znali za zaštitu Dži-Pi-Es sistemom i odmah su ga uklanjali sa mašina, ali izgleda da nisu znali da su neke mašine zaštićene s više Dži-Pi-Es odašiljača.

Prema navodima detektivske agencije Inkognito, čini se da ima još kriminalnih bandi koje kradu građevinske mašine pri čemu koriste dva postupka:

"Bagere ili kradu, što se najčešće događa subotom u noći, ili ih iznajmljuju, što im pruža mnogo više vremena za pripremu čitave transakcije", prenosi nemački list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala