SAD ohrabrene vestima o tursko-ruskim sporazumima o Siriji

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici
Oklopna vozila ruske vojne policije u Kobaniju na sirijsko-turskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD se nadaju da će sporazumi, koje su zaključili predsednici Rusije i Turske – Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan o sirijskom Idlibu, doprineti deesakalaciji situacije, saopštio je porptarol Stejt departmenta.

„Ohrabreni smo vestima o tursko-ruskim sporazumima o prekidu vatre u Idlibu, koji će, kako se nadamo, doprineti deeskaalaciji veoma opasne situacije i ublažiti strašnu humanitarnu krizu“, rekao je sagovornik RIA „Novosti“.

Prema njegovim rečima, SAD su spremne da razgovaraju o tome sa Turskom, što i očekuju.

SAD i Turska streme „pravom" primirju

U međuvremenu, specijalni predstavnik SAD za Siriju Džejms Džefri kaže da SAD i Turska streme „pravom“ primirju u Idlibu.

„Rusi su odbacili sve naše predloge za kompromis, i vrše pritisak s ciljem vojne pobede. Turci sada kažu, i mi ih sto odsto podržavamo, da više ne može biti takvih primirja. Potrebna je linija na zemlji, koju niko neće preći“, rekao je Džefri u intervjuu za „Si-bi-si njuz“.

Prema njegovim rečima, ako se situacija u Idlibu pogorša, doći će do „humanitarne katastrofe“ i „opasne geostrateške eskalacije“. On je dodao da je reč o opasnoj međunarodnoj situaciji, koju treba kontrolisati pomoću primirja.

Ne mislim da će Rusi i predsednik Sirije Bašar Asad pobediti u Idlibu. Razlog zbog koga se Turska ne može povući je to što bi dobili novih tri miliona izbeglica, pored skoro četiri miliona, koji su već stigli iz Sirije. Oni fizički ne mogu izaći na kraj s tim“, rekao je Džefri.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi 5. marta usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke: prekid vatre, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. Marta  duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala