Putin razgovarao sa Asadom: Sporazum sa Turskom će stabilizovati region

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom i tom prilikom saopštio mu je detalje dogovora o Idlibu koji je juče postignut između Rusije i Turske.

Putin je tom prilikom ocenio da će realizacija tog dogovora doprineti stabilizaciji situacije u regionu.

Asad je, sa druge strane, veoma pozitivno ocenio rezultat samita lidera Rusije i Turske u Moskvi i izrazio zahvalnost Putinu za podršku koju pruža po pitanju borbe protiv terorizma.

Takođe je zahvalio Putinu i za napore koje ulaže kada je reč o osiguranju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Podsetimo, Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi, usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke.

Dogovoren je prekid vatre koji je počeo u ponoć, uspostavlja se bezbednosni koridor u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i formiraju se zajedničke patrole Rusije i Turske, koje će od 15. marta patrolirati duž puta M-4B, koji povezuje Latakiju i Alepo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala