Prokletstvo faraona: Dolina kraljeva ostaje bez Tutankamona

© REUTERS / Ben CurtisStopala mumije egipatskog kralja Tutankamona u grobu u Dolini Krljeva u Luksoru.
Stopala mumije egipatskog kralja Tutankamona u grobu u Dolini Krljeva u Luksoru.  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mnogo je misterija oko života i smrti egipatskog kralja tinejdžera Tutankamona koji je sahranjen u Dolini Kraljeva pre oko 3.000 godina i tamo je ostao do danas. Mnoge smrti povezane sa otkrićem njegove mumije često se pripisuju „prokletstvu faraona“.

Mumija egipatskog faraona Tutankamona uskoro će biti premeštena iz njegove grobnice u Luksoru u novi Veliki muzej Egipta, izjavio je za „San“ direktor muzeja dr Eltajeb Abas.

„Mumiju ćemo doneti u maju ove godine iz Doline Kraljeva“, rekao je Abas i dodao da se otvaranje muzeja u Gizi očekuje u oktobru.

„Sve kraljeve zbirke su ovde u Velikom muzeju Egipta.  Mislim da bi i sam Tutankamon bio srećan da se njegova mumija nađe ovde“, rekao je Abas.

Međutim, mnogi su izrazili zabrinutost zbog tog plana, uključujući i egiptologa i iskusnog turističkog vodiča Ahmeda Rabia Mohameda.

„Od otkrića grobnice 1922. Tutankamon je nikad nije napustio. Čak i kad se vrše istraživanja na mumiji, ona se obavljaju ovde u Dolini Kraljeva“, rekao je Rabi Mohamed.

Stručnjak tvrdi da izmeštanje Tutankamonove mumije bilo opasno za lokalnu ekonomiju pošto su mnoge relikvije iz grobnice, uključujući faraonove kočije, već premeštene u muzej. Međutim, izrazio je nadu da se plan neće sprovesti.

© AFP 2023 / MOHAMED EL-SHAHEDIzmeštanje Tutankamonove mumije bilo opasno za lokalnu ekonomiju pošto su mnoge relikvije iz grobnice, uključujući faraonove kočije, već premeštene u muzej.
Prokletstvo faraona: Dolina kraljeva ostaje bez Tutankamona - Sputnik Srbija
Izmeštanje Tutankamonove mumije bilo opasno za lokalnu ekonomiju pošto su mnoge relikvije iz grobnice, uključujući faraonove kočije, već premeštene u muzej.

„Ako Tutankamon napusti Luksor svi ćemo biti tužni jer je njegova mumija jedina koju možete videti u Dolini Krljeva. Ukoliko premeste mumiju niko neće hteti da dođe ovde, svi će ići u novi muzej“, ističe Rabi Mohamed.

„Ne uznemiravajte ga“, upozorio je Rabi Mohamed.

Primedbe proističu iz zabrinutosti da bi uznemiravanje Tutankamona u večnom počivalištu moglo pokrenuti „prokletstvo faraona“ – legendu koja je ranije korišćenja za objašnjenje smrti i nesreća koja su pratile sve koji su umešani u otkrivanje mumije.

Međutim, dr Eltajeb Abas kaže da nije preterano zabrinut zbog legende, ali izražava poštovanje prema onima koji veruju u kletvu.

Tutankamon je jedan od najpoznatijih egipatskih faraona koji je kao devetogodišnjak preuzeo presto i vladao kraljevstvom u narednih devet godina do smrti, od 1332. do 1323. godine pre nove ere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala