Patrijarh Irinej: Ima indicija da može da se prolije krv u Crnoj Gori /video/

© Tanjug / FILIP KRAINCANICPatrijarh Irinej
Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Ne vidim o čemu bi se pregovaralo sa Vladom Crne Gore pošto je jedino rešenje da se povuče Zakon o slobodi veroispovesti, izjavio je patrijarh SPC Irinej i izrazio brigu da ne dođe eventualno do fizičkih obračuna sa narodom i prolivanja krvi pošto, kako kaže, postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti.

Patrijarh srpski Irinej je na kraju svoje posete SPC u SAD, gde je predsedavao vanrednim Crkvenim Saborom na Floridi, govorio o aktulenoj situaciji u Crnoj Gori za Sabornik.net i tom prilikom istakao da u spornom zakonu nema ni govora o verskoj slobodi već o želji da se dođe do svetinja i manastirskih imanja, koje bi se poverile "nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću", koji je raščinjen zbog nedela.

Irinej ističe da je činjenica da Dedeića ni narod u Crnoj Gori nije prihvatio.

"Jedino se plašimo da se ne tu ne izvedu momenti i neki slučajevi, gde može doći do nekih fizičkih obracucna i čak do prolivanja krvi, što bi bila tragedija, a postoje indicije da bi se tako nešto moglo desiti. Crnogorci kažu: branićemo životima svojim naše svetinje. Poruka je vrlo jasna koju treba uvažiti u interesu i naroda i Crne Gore i mira", poručio je Irinej.

Situacija u Crnoj Gori je, kaže, veoma osteljivo pitanje

"Jer, velikim delom su, neću da kažem koje sile i ko, podgravali takvo stanje u Crnoj Gori. Međutim, ovi nisu znali za granice, oni su se usudili da atakuju na nešto što je blisko narodu".

On navodi da ono što je Đukanović učinio, to je ne samo nezakonito, već i protiv svake pameti. "On atakuje na najveće svetinje sprske i crnogorske, kao što su Ostrog, Cetinjški manastir, Morača i druge svetinje", naveo je Irinej.

Podseća da Đukanović tvrdi da je to bila državna imovina do 1918. godine koja je navodno kasnije preslsa u srpske ruke.

"To nije istina i ne samo da to nije istina, nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez sprske crkve CG danas ne bi ni postojala, to je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari CG i to što se dešava tamo jesu mirne demonstracije, koje su molitvene i odvijaju se na jevanđelski način, nikoga ne ugrožavajući već moleći se Bogu u svojim svetinjama i čineći litije da skrenu pažnhu vlastima", rekao je Irinej.

Kaže da ga posebno raduje to što je takav stav zauzela i Amerika i izrazio očekivanje da će to doći do "ušiju gospodara CG", kao i da mu je drago što je to došlo i do "Elpidofora i drugih u Americi".

Američki arhiepiskop Elpidofor je ranije u pismu državnom sekretaru SAD Majku Pompeu naveo da se u Crnoj Gori krše ljudska i verska prava pravoslavnih hrišćana.

Irinej ističa je i rimski papa ustao i rekao svoje mišljenje da je to nešto što nenormalno i protivzakonito, kao i svi patrijarsi koji su dali podršku srpskoj crkvi u CG.

"Ali, u oni (vlasti u CG) to za sada ne uvažavaju mnogo. To nije dobro jer je to velika šteta i za sam narod u CG koji za sebe kaže da su Crnogorci. Naša i država i crkva nemaju ništa protiv što je ponovo uspostavljena CG kao država, oni su to bili, mogu biti i danas, ali nemaju pravo da budu neprijatlji Srbiji i srpskom narodu. Tako da nijedan Srbin nije u vladi CG, a imaju osam ministara Muslimana".

Poglavar SPC ukazuje da postoji "neka želja da se Crna Gora oslobodi Srba, da se oslobodi same sebe".

"To je iskušnje našeg vremena, nadamo se i raduje nas što svet uviđa to stanje pošto su svi uputili savet Đukanoviću da se od toga odustane i da se stupi u pregovore sa SPC", naveo je Irine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala