Novi ukrajinski ministar spoljnih poslova: Kročio sam na Krim 

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNova vlada u Ukrajini
Nova vlada u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je pre dva meseca bio na granici s Krimom i da je „načinio jedan korak preko granice“.

„Pre dva meseca bio sam na administrativnoj granici s privremeno okupiranom Krimom i načinio sam jedan korak preko granice. Učinićemo još mnogo efikasnih koraka u cilju deokupacije poluostrva. Strategija povratka Krima – to je moj prioritet kao ministra“, napisao je Kuleba na Tviteru.

 

Vrhovna Rada je juče na vanrednoj sednici usvojila novi sastav Vlade koji je predložio novi premijer Denis Šmigalj.

Vlada je promenila 10 ministara. Samo četvorica su zadržali svoje funkcije: potpredsednik vlade za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov, ministar policije Arsen Avakov, ministar infrastrukture Vladislav Kriklij, ministar pravde Denis Maljuska.

Ministar inostranih poslova je postao ministar za evropske integracije, dok je Dmitrij Kuleba postao šef diplomatije.

Podsetimo, Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, pitanje Krima je „konačno zatvoreno”.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala