"Karneksu" i "Mlekoproduktu" otvoren izvoz u Rusiju

CC0 / Pixabay / Mleko u staklenim bocama
Mleko u staklenim bocama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija i Rusija postigle su dogovor o povećanju robne razmene u oblasti poljoprivrede, a s tim u vezi i o ukidanju trenutne zabrane izvoza na tržište Ruske Federacije za srpske proizvođače mesa i mlečnih proizvoda.

„Za početak to se odnosi na mesnu industriju ‘Karneks’ iz Vrbasa i ‘Mlekoprodukt’ iz Zrenjanina, a kasnije i na druge firme“, rekao je za Sputnjik državni sekratar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Bogdan Igić.

Kako je dodao, u sledećih petnaestak dana veterinarska inspekcija će izvršiti inspekciju objekta u skladu sa ruskim standardima, a zapisnik o tome i upitnik će biti prosleđeni nadležnom organu Ruske Federacije, kao i sve neophodne analize, uključujući i posebnu analizu na natamicin.

„Nakon te analize očekuje se skidanje zabrane za ‘Mlekoprodukt’. Što se tiče mesne industrije ‘Karneks’ već smo izvršili neophodnu kontrolu i poslali smo zapisnik, tako da se očekuje skidanje zabrane u vrlo kratkom roku“, naglasio je Igić.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede Srbije, na čelu sa Igićem, učestvovala je u radu Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije u Kazanju i održala je niz važnih sastanaka, uključujući i onaj sa zamenikom ministra poljoprivrede Ruske Federacije Sergejom Ljevinom.

U načelu je dogovorena i poseta ruskog ministra poljoprivrede Dmitrija Patruševa Beogradu u prvoj polovini aprila, sa ciljem da se preciziraju planovi o povećanju trgovinske razmene između dve zemlje.

Pored toga, dogovoren je i dolazak delegacije Ministarstva poljoprivrede Tatarstana u Srbiju, kako bi se upoznali sa poljoprivrednim proizvodima koje Srbija izvozi u Rusiju i kako bi se omogućio izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Tatarstana u našu zemlju.

Tokom Međuvladinog komiteta u Kazanju takođe je konstatovano i da je u poslednje tri i po godine, od dolaska ministra Branislava Nedimovića na celo Ministarstva poljoprivrede, povećan izvoz ka RF, a takođe i robna razmena - za to vreme srpski izvoz poljoprivrednih proizvoda u RF skočio je sa 295 miliona dolara na skoro pola milijarde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala