Grčka: Ankara šalje ka našim granicama migrante koji su godinama živeli u Turskoj

© Sputnik / Burku Okutan / Uđi u bazu fotografijaIzbeglice pokušavaju da pređu granicu
Izbeglice pokušavaju da pređu granicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas izjavio je da se njegova zemlja suočava sa ogromnom navalom migranata, koji su nekoliko godina živeli u Turskoj, kao i da Grčka ima dokaze da je to kretanje migranata isprovocirala Turska.

„Grčka se danas suočava sa masovnim kretanjem migranata ka grčkim i evropskim granicama. Te izbeglice su živele na turskoj teritoriji nekoliko godina, i mi možemo dokazati da je to kretanje migranata isprovocirala Turska. Jasno moramo dati do znanja, da EU neće dozvoliti da se 'instrumentalizuje' ljudska patnja“, rekao je Dendias.

Ministri spoljnih poslova zemalja-članica EU pre vanrednog zasedanja u Zagrebu, izjavili su da je neophodno odmah zaustaviti nasilje u oblasti sirijskog Idliba, rešiti humanitarnu krizu na severozapadu Sirije i rešiti pitanje s novim kretanjem izbeglica ka evropskim granicama.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi 5. marta usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke: prekid vatre, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. Marta  duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala