Moskva preduzela ozbiljne mere u borbi protiv koronavirusa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaDuga iznad Crvenog trga u Moskvi
Duga iznad Crvenog trga u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin uveo je režim povećane pripravnosti zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Predviđa se niz mera, koje su dužni da poštuju građani, poslodavci i vlasti, što će omogućiti da se ojačaju preventivne mere i spreči širenje infekcije.   

„Kako bi se intenzivirao rad na sprečavanju širenja bolesti doneo sam odluku da u gradu uvedem režim povećane pripravnosti za gradske službe – ambulantnu i stacionarna komponentu zdravstva, gradsku privredu i saobraćaj“, istakao je Sobjanjin.

Kako je rekao, biće povećani zahtevi kada je reč o preventivnim pregledima i kontrolisanjem građana, koji dolaze iz zemalja u kojima vlada nepovoljna situacija s koronavirusom.

Gradonačelnik ruske prestonice je pojasnio da, iako je situacija u gradu stabilna, postoje rizici od pojave novih slučajeva oboljenja, jer je Moskva veliko saobraćajno čvorište i „ne može priuštiti da zatvori svoje granice".

„Očigledno je da je u Moskvi nemoguće ograničiti aktivnosti važnih sektora trgovine i usluga, kao i drugih mnogobrojnih organizacija i institucija. U njima su zaposleni milioni ljudi. To bi negativno uticalo i na ekonomiju i dobrobit građana“, dodao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispred Kremlja - Sputnik Srbija
Peskov otkrio kako se Putin štiti od koronavirusa

On je naglasio da će vlasti detaljno informisati Moskovljane o situaciji u gradu.

Preporuke za građane koji su doputovali u Rusiju

Uredba o uvođenju režima povećane pripravnosti odnosi se na gradske vlasti, poslodavce i obične građane. Rusi, koji su posećivali zemlje u kojima su zabeležni slučajevi obolelih od koronavirusa, treba da jave putem specijalne linije da su se vratili, da izveste o mestu i vremenu kada su posećivali određene države.

Ukoliko se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije, neophodno je potražiti medicinsku pomoć pozivom lekara na kućnu adresu. Osim toga, građani sa simptomima treba da poštuju režim kućne izolacije u skladu sa preporukama lekara.

Državljani Rusije, koji su doputovali iz zemalja, u kojima vlada epidemija koronavirusa (Kina, Južna Koreja, Iran, Italija i druge) podležu još strožijim merama. Oni takođe treba da budu izolovani kod kuće bar 14 dana – ne smeju ići na posao niti u školu/na fakultet, a takođe treba da svedu na minimum posećivanje javnih mesta.

Podsetimo, širom sveta je prihvaćeno da je karantin od 14 dana dovoljno dug vremenski period da se otkrije koronavirus.

Poslodavci treba da budu pažljivi

Poslodavci, u skladu sa dokumentom, treba da preuzmu na sebe sprovođenje određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa. Treba da obezbede merenje temerature zaposlenih, a ukoliko se ispostavi da je kod nekog povećana temperatura, odmah ga šalju kući.

Poslodavci takođe treba da pruže pomoć zaposlenima kako bi se izolovali kod kuće. U skladu sa dokumentom, ukoliko ruska služba za zaštitu prava potrošača „Rospotrebnadzor“ pošalje zahtev, organizacija zaposlenog treba da obezbedi sve neophodne informacije o tome s kim je oboleli bio u kontaktu, kao i da dezinfikuju prostorije gde je zaražena osoba provodila vreme tokom radnog vremena.

Ta pravila se odnose na sve poslodavce na teritoriji Moskve.

Kućne posete - prioritet

Značajan deo preporuka iz gradonačelnikove uredbe odnosi se na gradske vlasti. Moskovsko zdravstveno odeljenje dužno je da obezbedi mogućnost izdavanja uverenja o bolovanju za građane sa simptomima respiratorne bolesti bez posete medicinskim ustanovama.

Medicinska sestra u Rusiji - Sputnik Srbija
U Moskvi zbog koronavirusa hospitalizovane 24 osobe, u karantinu 83

Medicinske ustanove treba da daju prednost kućnim posetama na poziv pacijenata sa respiratornim simptomima, koji su posećivali zemlje sa zabeleženim slučajevima koronavirusa, kao i na poziv pacijenata starijih od 60 godina.

Pored toga, medicinske ustanove treba da budu spremne za prijem i pružanje pomoći pacijentima sa respiratornim simpotimima i za testiranje na koronavirus.

Izveštaj o situaciji sa širenjem koronavirusne infekcije u Moskvi svakodnevno će se podnositi gradonačelniku.

Od pojave epidemije koronavirusa u Kini, u Rusiji se otkriveno sedam slučajeva obolenja.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svetu je oko 95.000, dok je umrlo oko 3.300 pacijenata.

Van granica Kine najteža situacija je u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala