U Moskvi postignut dogovor o Idlibu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik V. Putin sastao se sa turskim predsednikom R. Erdoganom
Ruski predsednik V. Putin sastao se sa turskim predsednikom R. Erdoganom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle šest sati razgovora, u Moskvi je završen sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom.

 

„Usaglasili smo zajednički dokument, a njegov sadržaj izneće ministri spoljnih poslova. U njemu su izložena rešenja do kojih smo došli tokom šestočasovnih razgovora“, rekao je Putin na koneferenciji za novinare.

„Nadam se da će dogovori poslužiti kao dobra osnova za prekid borbenih dejstava u zoni deeskalacijeu Idlibu i da će doprineti  tome da prestanu stradanja civila, da se stvore uslovi za nastavak mirovnogh procesa u Siriji među zaraćenim stranam“, rekao je Putin.

Putin je posle sastanka rekao da su teroristi u Idlibu dramatično pojačali aktivnosti od početka godine i da su redovno napadali kako pozicije sirijskih vladinih snaga, tako i civilna naselja.

Kako je rekao, od početka godine bilo je 15 napada na bazu Hmejmim. Turska strana je o tome bila informisana u realnom vremenu, rekao je on.

Ruski predsednik je rekao da su teroristi „faktički uspeli da izazovu ponovna borbena dejstva“.

„Gubitaka ima, nažalost, i među turskim vojnicima. S tim u vezi sam izrazio sam saučešće predsedniku Erdoganu, znam da on veoma pati zbog toga, a takođe i rodbini poginulih i čitavom turskom narodu“, rekao je Putin.

On je objasnio da se Rusija i Turska ne slažu uvek oko svega što se događa u Siriji, ali da su dve strane uvek u kritičnim momentima našle zajedničku tačku.

„Nismo uvek saglasni sa našim turskim partnerima u ocenama onoga što se dešava u Siriji. Ali svaki put, u kritičnom momentu, oslanjajući se na visoki nivo bilateralnih odnosa, do sada smo uspevali da nađemo zajedničku tačku u vezi sa spornim pitanjima i da dođemo do prihatljivih rešenja“, rekao je šef ruske države.

Prema Putinovim rečima, Rusija i Turska su uverene da se ne sme oslabiti borba protiv terorista.

On je dodao i da je njihovom susretu prethodio ozbiljan rad  nekoliko međuvladinih konsultacija sa akcentom na krizu u Idlibu.

„Polazimo od principa očuvanja suvereniteta i teritorijalne colovitosti Sirije. Uvereni smo da se ne sme dopustiti slabljenje borbe protiv međunarodnog terorizma“, istakao je Putin.

Zahvalio je Erdoganu što je došao na susret u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni pozitivnim ishodom.

Ruski predsednik je rekao i da su dve strane potvrdile da su zainteresovane za nastavak saradnje u okviru formata iz Astane.

„Upravo proces iz Astane je svojevremeno dao ozbiljan impuls u kontekstu normalizacije situacije u Siriji“, naveo je on.

Sastanak je organizovan pošto je u sirijskoj provinciji Idlib došlo do esklacije situacije.

Predsednici su prvo razgovarali u četiri oka tri sata, a potom su im se pridružile delegacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala