Vladika Joanikije: Ne smemo da popustimo, ovi su otišli dalje i od Turaka i od komunista

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska/B. PantićEpiskop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom služio je molebni kanon Presvetoj Bogorodici u Pljevljima
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom služio je molebni kanon Presvetoj Bogorodici u Pljevljima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladika budimljansko-nikšićki služio je večeras moleban i predvodio litiju u Pljevljima posle koje je poručio da je aktuelna vlast u Crnoj Gori svojim postupcima prema Crkvi otišla dalje i od Turaka i od komunista zaključivši da se u odbrani svetinja ne sme popustiti.

U pljevaljskoj crkvi Svete Petke večeras je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom služio moleban presvetoj Bogorodici, a potom zajedno sa svojim domaćinom episkopom mileševskim Atanasijem i sveštenstvom ulicama Pljevalja predvodio litiju u kojoj su učestvovale hiljade Pljevljaka.

Pozdravljajući vladiku Joanikija i vernike vladika Atanasije je rekao da se posvedočuju reči Svetog proroka Davida da ništa nije tako lepo i krasno kao kada su braća zajedno.

Vladika Joanikije je pozvao narod da istraje u pravednoj borbi protiv nasilja nad Crkvom.

„Svaki izlazak briše makar po jedno slovo iz toga zlokobnog zakona, anticivilizacijskog, diskriminatornog, nazadnog, zakona koji je izazvao ovolike probleme u Crnoj Gori. A mogla bi vlast, i mi je uvek na to pozivamo, da vrlo lako reši taj problem – da povuče zakon, da povuče one diskrimatorske, anticivilizacijske, nazadne odluke koje nema ni jedna država. Nijedna savremena država ne donosi takve zakone“, rekao je on.

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorska/B. PantićSkup verenika ispred hrama u Pljevljima
Vladika Joanikije: Ne smemo da popustimo, ovi su otišli dalje i od Turaka i od komunista - Sputnik Srbija
Skup verenika ispred hrama u Pljevljima

Naglasio je da su Turci rušili naše svetinje, ali ih nisu oduzimali.

„Komunisti su oduzimali crkvenu zemlju, ali nam nisu oduzimali svetinje. Ovi su otišli dalje i od Turaka i od komunista, ovi neokomunisti“, naglasio je episkop budimljansko-nikšićki.

Poručio je da je snaga u veri i pravdi, u istini i Bogu, u zajedništvu.

„U ovome dostojanstvu, u ovoj pravednoj borbi da istrajemo ovako, kao civilizovan, kulturan i produhovljen narod, narod Svetoga Save i Svetoga patrijarha Varnave. Toga ste vi svesni, naročito ovde u Pljevljima, u Staroj Hercegovini“, poručio je Vladika Joanikije.

Boreći se za pravo, dodao je on, i za slobodu vere, borimo se za osnovne civilizacijske tekovine.

„Ovaj nesrećni zakon uzdrmao je ceo pravni poredak Crne Gore, stvorio pravnu nesigurnost. Ali, svi to vide, i na istoku i na zapadu, i na severu i na jugu. Vidi ceo narod, ali jadna i nesrećna vlast ne vidi. Zaslepili su od moći, sile i od para. Mi ih pozivamo na dijalog, na razum, da ovo reše kao ljudi. I daće Bog, samo mi da istrajemo u ovoj našoj odlučnosti i rešenosti. Moramo da istrajemo, jer se borimo za ono što je najsvetije. Ne smemo da popustimo“, zaključio je Vladika Joanikije.

Pročitajte još:

Crna Gora brani svetinje - niko nema pravo da ostane nema kada je vera u opasnosti /video, foto/

Stari su se đavoli bojali od krsta, a ovi danas od slobode - poručeno iz Podgorice /video, foto/

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala