U Zagrebu formiran kibernetički tim za brzi odgovor

CC0 / / Procesor
Procesor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Memorandum o saradnji u području kibernetičke sigurnosti u sklopu projekta PESCO potpisan je u Zagrebu na marginama neformalnog sastanka ministara odbrane država članica Evropske unije, saopšteno je iz hrvatskog ministarstva.

Projektom je planirano brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica, javljaju hrvatski mediji.

Memorandum "Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobna pomoć u kibernetičkoj sigurnosti", potpisali su, uz prisustvo šefa diplomatije EU-a Žozepa Borela, ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević, ministar obrane Litvanije Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Juri Luik, ministarka obrane Holandije Ank Bijleveld-Schouten, ministar obrane Rumunije Nikolae Jonel Ćiuk i zamenik ministra obrane Poljske Pavel Vozni.

Tim projektom planirano je brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica, a za razliku od drugih multinacionalnih inicijativa u kibernetičkoj odbrani koje se usresređene uglavnom na deljenje i razmenu informacija kibernetičke sigurnosti, taj projekt uključuje i deljenje ljudskih resursa što mu dodatno daje na vrednosti.

Borel je istakao da su kibernetičke pretnje postale nešto s čime se suočavaju svaki dan i sve su raširenije te je upravo zato, nužno uložiti zajedničke snage i znanje u suočavanje s istima.

Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije i ovakvi projekti svakako pomažu da se još više razvijemo na tom području“ rekao je Borel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala