Srbija pregovara o kupovini najnovijeg ruskog putničkog aviona

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaAvion "Suhoj superdžet" SSJ100
Avion Suhoj superdžet SSJ100 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva i Beograd planiraju da se na leto, nakon što u Srbiji bude formirana nova Vlada, vrate razgovorima o nabavci aviona „Suhoj Superdžet 100“ za srpsko rukovodstvo i nacionalnu avio kompaniju „Er Srbija“, rekao je potpredsednik ruske Vlade Jurij Borisov.

Borisov je u Kazanju, gde se održava 18. zasedanje Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, rekao da Moskva uzima u obzir da u Srbiji započinje novi politički ciklus i podsetio da su izbori zakazani za april, te da će dodatna dva meseca biti potrebna za formiranje nove Vlade, ali da će se "na leto vratiti tom problemu na praktičnom planu".

Prema njegovim rečima, strane su se usaglasile da nastave rad na ovom pitanju i da problem nabavke aviona za srpsko rukovodstvo i najverovatnije osam letelica za srpskog avioprevoznika ostaje na dnevnom redu.

On je rekao i da je Rusija zainteresovana za projekat izgradnje metroa u Beogradu, a takođe očekuje produbljivanje saradnje u modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji. Pored toga, vode se i pregovori o modernizaciji beogradskog tramvajskog parka i isporuci savremenih tramvaja.

© Sputnik / Olivera IkodinovićRastu ruske investicije u Srbiji
Srbija pregovara o kupovini najnovijeg ruskog putničkog aviona  - Sputnik Srbija
Rastu ruske investicije u Srbiji

Potpredsednik ruske Vlade je takođe ocenio da su odnosi Rusije i Srbije izašli na nivo strateškog partnerstva i to daje rezultate kada je reč o trgovinskoj razmeni dve zemlje.

„Trgovinska razmena 2019. između naših zemalja je u odnosu na 2017. godinu porasla za 16 odsto i mi dinamično idemo ka tom iznosu, koji smo odredili, od četiri milijarde dolara. Zbog toga smo u potpunosti uvereni da ćemo u narednim godinama dostići taj pokazatelj“, rekao je Borisov.

On je dodao i da rastu ruske investicije u Srbiju – sada one premašuju četiri milijarde dolara i „imaju tendenciju rasta“.

Pored toga, tokom zasedanja Međuvladinog komiteta u Kazanju, na kojima je delegaciju Srbije predvodio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, strane su se, kako je rekao Borisov, dotakle i tradicionalnih pitanja u oblasti energetike, gde se se intezivno razvija saradnja vezana za izgradnju „Turskog toka“.

Borisov se zahvalio srpskoj strani sto je završila izgradnju svog dela.

U Kazanju se razgovaralo i o modernizaciji hidroelektrana „Đerdapa 1“ i „Đerdapa 2“ i mogućoj modernizaciji elektrane „Nikola Tesla“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala