Srbija neće podleći pritiscima da zaustavi „Turski tok“

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić u poseti Kazanju
Ivica Dačić u poseti Kazanju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postoje pokušaji da se projekat „Turskog toka“ osujeti, ali da Srbija neće podleći tim pritiscima, rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić tokom održavanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije u Kazanju.

„To je za nas istorijsko pitanje, strateški važno“, naglasio je Dačić, podsećajući istovremeno i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije podlegla pritiscima i nije se pridružila sankcijama EU i SAD protiv Rusije.

Dačić je ponovio da se vrši pritisak, ali da se Srbiji ne nude neki drugi, novi izvori gasa i postavio je retoričko pitanje odakle ćemo onda da dobijemo gas?!

Amerikanci nude, ali to je skoro duplo skuplje od ruskog. Nude tečni gas i to preko Krka u Hrvatskoj, što je tek u planu da se pravi ko zna kad...  Suština je da oni kažu da tako jača uticaj Rusije. Znači, gas koji vi puštate nama je mnogo jak kad on više utiče na nas, nego na Nemce, Skandinavce i ostale iz centralne Evrope koji dobijaju ruski gas. To je licemerno“, rekao je Dačić.

Pitanje jačanja kapaciteta skladišta gasa Banatski dvor i dalje je aktuelno. Dačić je podsetio da je to pitanje staro duže od decenije, ali da o novim skladištima tek treba da se dogovaraju naše gasne kompanije „Gasprom“ i „Srbijagas“.

„Nama je želja da što više širimo kapacitete, jer će to doprineti energetskoj stabilnosti zemlje“, dodao je Dačić.

Naglasio je da se sada govori „o proširenju već proširenih kapaciteta“.

Cilj razmena sa Rusijom od četiri milijarde dolara

Srpski ministar je ocenio da su odnosi Srbije i Rusije „izuzetni“ u svim sektorima, počev od političkih odnosa pa do ekonomije, kulture, obrazovanja itd. Dačić je takođe naveo da je ekonomska saradnja u porastu, a da je postavljen zadatak da spoljnotrgovinska razmena postigne nivo od četiri milijarde dolara.

Kako je dodao, spoljnotrgovinska razmena je prošle godine iznosila 3,56 milijardi dolara, a 2018. - 3,06 milijardi dolara.

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić u poseti Kazanju
Srbija neće podleći pritiscima da zaustavi „Turski tok“ - Sputnik Srbija
Ivica Dačić u poseti Kazanju

„Znači, u odnosu na pretprošlu godinu, za pola milijarde je uvećena naša spoljnotrgovinska razmena, što je porast od 16 odsto. Mi smo zadovoljni tim trendom i očekujemo da se on nastavi, ali isto tako mislimo da spoljnotrgovinska razmena može da bude i mnogo veća“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, na Međuvladinom komitetu u Kazanju dogovoreno je da se ubrza sve ono što je dogovoreno, a sledeća sednica Međuvladinog komiteta biće u Srbiji.

Lavrov u Srbiji 24. marta

Dačić je takođe podsetio i da će ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov posetiti Beograd 24. marta.

Pored toga, ministar je naglasio da će Srbija i Rusija učestvovati zajedno i u obeležavanju 75. godišnjice pobede nad fašizmom.

„I Rusija i Srbija su dale ogromne žrtve za pobedu nad fašizmom i ne smemo dozvoliti reviziju istorije - da još žrtve treba da se izvinjavaju zločincima“, rekao je Dačić.

Ogromne mogućnosti za saradnju Srbije i Tatarstana

Dačić se zahvalio predsedniku Tatarstana Rastimu Minihanovu na gostoprimstvu i objasnio je da je njegova poseta kratka zbog zakazanih izbora u Srbiji, ali je naglasio da je impresioniran svim rezultatima u ekonomskoj sferi i drugim sferama Tatarstana, kao i ogromnim potencijalima i mogućnostima koje ima za saradnju sa Srbijom, kao što su naprimer, „Kamaz“, naftna kompanija i druge.

On je podsetio da sa Tatarstanom već imamo saradnju i da smo kupili tri helikoptera Mi-17 od Kazanjskog helikopterskog zavoda.

Podsećajući da je nekad bio na čelu Košarkaškog kluba „Partizan“,  Dačić je u šaljivom tonu zamolio predsednika Tatarstana da takođe pruži gostoprimstvo srpskom timu tokom njegovog gostovanja u martu. U šali je dodao da misli „na rezultat“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala