SAD, Rusija i Velika Britanija objavljuju do sada poverljiva dokumenta

© AP Photo / Charlie RiedelNuklearno naoružanje
Nuklearno naoružanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD, Rusija i Velika Britanija će skinuti oznaku „poverljivo” sa hiljade stranica dokumenata o pregovorima oko Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, povodom 50 godina od stupanja na snagu ovog Sporazuma, izjavio je zamenik državnog sekretara SAD za pitanje neširenja Kristofer Ford.
„Planirano je objavljivanje niza dokumenata, koji su ranije bili poverljivi, a američka strana će deklasifikovati hiljade stranica”, istakao je Ford.

Prema rečima američkog zvaničnika, sve ovo može pomoći da se osvetli tok pregovora oko ovog važnog dokumenta, kao i da se uvide razlike u stavovima strana, konkretno, po pitanjima naoružanja.

„Neke od nesuglasica iz ovog Sporazuma više ne postoje”, naglasio je Ford.

Američki zvaničnik je naglasio da je tim povodom planirano da Amerika, Rusija i Velika Britanija obeleže jubilej ovog Sporazuma u Njujorku.

Ford je pred UN pročitao pismo američkog predsednika Donalda Trampa da namerava da Rusiji i Kini predloži novu trilateralnu inicijativu o kontroli nukelarnog naoružanja.

Istorija Sporazuma

Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja je multilateralni sporazum, koji je na snazi od 1970. godine je usmeren na ograničenje širenja nuklearnog naoružanja. Od tada se 191 država pridružila ovom sporazumu.

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD, Rusija i Velika Britanija objavljuju do sada poverljiva dokumenta - Sputnik Srbija
SAD testiraju nuklearno oružje

U skladu sa Sporazumom, države koje ne poseduju nuklearno oružje su se obavezale da ga neće ni posedovati, a države koje poseduju nuklearni potencijal su se obavezale da će se razoružati.

Istovremeno, sve države imaju pravo pristupa nuklearnim tehnologijama u miroljubive svrhe uz određene garancije.

Ujedinjene nacije svakih pet godina revidiraju ovaj Sporazum, a naredna revizorska konferencija bi trebalo da se održi ovog proleća.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala