Ruski istoričar o špijunkama: One su „strašan“ protivnik

© Maria Butina's FacebookRuska studentkinja Marija Butina uhapšena zbog optužbi da se nije registrovala kao strani agent
Ruska studentkinja Marija Butina uhapšena zbog optužbi da se nije registrovala kao strani agent - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnice lepšeg pola su superiornije od muškaraca u raznim oblastima obaveštajne delatnosti – one su „strašan“ protivnik kada se radi o izvlačenju tuđih tajni, rekao je vodeći stručnjak istorijskog odeljenja Spoljne obaveštajne službe Vladimir Antonov.

„Većina osoba, koje nemaju dodira sa obaveštajnom službom, misle da taj posao nije za dame, i da je obaveštajna delatnost strogo muška profesija, koja zahteva samokontrolu, hrabrost, spremnost da rizikuju, pa čak i da žrtvuju sebe kako bi se postigao cilj“, objašnjava Antonov.

Međutim, prema njegovim rečima, u toj specifičnoj sferi ljudske aktivnosti, kao što je obaveštajna delatnost, ne samo da žene ne zaostaju ni u čemu za muškarcima, nego su čak u nekim poljima i superiornije od njih.

Petar Prvi - Sputnik Srbija
Spoljna obaveštajna služba Rusije uvrstila Petra I među svoje obaveštajce

„Kako pokazuje istorija obaveštajnih službi u svetu, pripadnice lepšeg pola se odlično nose sa svojom ulogom. One su dostojan i, štaviše, strašan protivnik muškarcima, kada je reč o izvlačenju tuđih tajni“, rekao je istoričar.

Stručnjak je istakao da su žene pažljivije od muškaraca, zbog čega imaju i razvijeniju intuiciju.

„Žene vole da istražuju sve do detalja. Osim toga, one su metodičnije, marljivije i strpljivije od muškaraca“, smatra Antonov.

Prema njegovim rečima, ženama-obaveštajcima dodeljuju se operacije organizacije sastanaka sa agentima, tamo gde je pojavljivanje muškaraca nepoželjno.

„A ako svemu tome dodamo i njihovu spoljašnjost, svaki skeptičar će biti prinuđen da prizna da žene s pravom zauzimaju dostojno mesto u redovima obaveštajne službe bilo koje zemlje“, zaključio je istoričar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala