Robna razmena Srbije i Tatarstana premašila sumu od 100 miliona dolara /video/

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić na zasedanju 18. Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije
Ivica Dačić na zasedanju 18. Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema prošlogodišnjim rezultatima robna razmena Srbije i Tatarstana porasla je dva puta i premašila je sumu od 100 miliona dolara, rekao je predsednik ruske Republike Tatarstan Rastim Minihanov na susretu sa prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

On je izrazio nadu da će robna razmena biti povećana, ističući da postoji veliki potencijal za razvijanje saradnje u oblastima kao što su prerada nafte i petrohemija, energetika, inžinjering, medicina, farmacija, IT sektor i druge visoke tehnologije.

Minihanov je napomenuo da Tatarstan posvećuje veliku pažnju širenju poslovnih veza sa srpskim kompanijama i da ta republika izvozi u Srbiju kaučuk, proizvode od gume, mašinske proizvode, plastiku, proizvode petrohemije i drugo, dok istovremeno Tatarstan uvozi razne vrste opreme, metalnih proizvoda i sredstva nadzemnogo transporta.

Kako je rekao, ruska kompanije „Kamaz“ isporučuje Srbiji svoja vozila i kupuje delove od srpskih kompanija. On je takođe podsetio da je prošle godine Kazanjski helikopterski zavod isporučio Srbiji tri helikoptera Mi-17B5, a kompanije Grupe „Tatnjeft“ isporučile su Srbiji 200.000 automobilskih guma, dok su zauzvrat od srpskih firmi kupovale kalupe.

Lider Tatarstana je napomenuo i da je ta republika zainteresovana za uspostavljanje direktnih avionskih linija sa Srbijom, jer bi to, kako je ocenio, doprinelo razvoju poslovnih i veza i povećanju broja turista.

© Sputnik / Olivera IkodinovićIvica Dačić sa predsednikom Tatarstana
Robna razmena Srbije i Tatarstana premašila sumu od 100 miliona dolara /video/ - Sputnik Srbija
Ivica Dačić sa predsednikom Tatarstana

On takođe smatra da je važno razvijati veze u oblasti obrazovanja. Kako je rekao, na Kazanjskom univerzitetu studira 17.000 stranih studenta od kojih je samo četvoro iz Srbije. Minihanov je izrazio nadu da će taj broj biti povećan.

On je istakao da je Tatarstan spreman da promoviše razvoj saradnje između poslovnih krugova i jačanje rusko-srpskih veza.

Predsednik Tatarstana je pozdravio i što srpsko rukovodostvo vodi doslednu politiku i ne podržava sankcije protiv Rusije.

Podsetim, u Kazanju je u toku zasedanje 18. Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije, čiji su kopredsednici prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov.

Dačić se sa predsednikom Tatarstana jutros sastao u Kazanjskom Kremlju, a u toku je sastanak delegacija u proširenom sastavu.

Dačić je rekao da veruje da postoje dobre mogućnosti za saradnju.

Srpski ministar je predsedniku Tatarstana poklonio medalju sa grbom Srbije i svojim ličnim potpisom, dok je na poklon od domaćina dobio bilijarski štap, proizveden u toj ruskoj republici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala