Putin objasnio Erdoganu šta se desilo u Idlibu /video/

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Moskvi sa ciljem da pronađu rešenje situacije u sirijskom Idlibu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na početku sastanka izrazio saučešće turskom kolegi povodom pogibije turskih vojnika u Siriji.

Po njegovim rečima, sirijska vojska nije znala gde su se nalazili turski vojnici koji su poginuli u napadu.

Predsednik Rusije je priznao da je situacije u Idlibu toliko eskalirala da zahteva direktan razgovor dva lidera.

On je dodao da Rusija izuzetno ceni što ima dobre odnose sa Turskom, ali da je sada nastao trenutak da se razgovara o celokupnoj situaciji kako se ništa od toga ne bi ponovilo, i kako se rusko-turski odnosi ne bi razrušili.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Sve oči uprte u Moskvu: Šta će dogovoriti Putin i Erdogan

Putin je takođe rekao da se situacija u Idlibu zaoštrila do te mere da iziskuje lični razgovor lidera Rusije i Turske.

„Kao i uvek, imamo o čemu da popričamo, a situacija u Idlibu za zaoštrila do te mere, da to iziskuje naš lični i direktni razgovor“, naglasio je Putin.

Takođe je naveo i da će prvenstveno sa Erdoganom razgovarati u četiri oka, nakon čega će se pregovorima priključiti i ostatak delegacije.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je glavni zadatak ovog susreta da se nastavi razvoj bilateralnih odnosa Rusije i Turske, te je izarzio uverenje da će u tome i uspeti.

Takođe je rekao i da je siguran da će pregovori sa Putinom rezultirati rešavanjem situacije u Idlibu.

„Neosporno je da ovaj susret po pitanju Idliba ima ogroman značaj. Situacija u toj sirijskoj provinciji je zaista napeta, zbog čega je ceo svet danas upro oči u Moskvu. Smatram da će svi koraci koji budu utvrđeni ovde zasigurno olakšati situaciju“, naveo je Erdogan u Kremlju.

Šta se očekuje od sastanka

Stručnjaci kažu da sastanak Putina i Erdogana uliva optimizam, jer bi glavni parametri trebalo da su usaglašeni, međutim ruski mediji pišu da je do ovog susreta došlo jer predstavnici Rusije i Turske, na nižem nivou, do sada nisu uspeli da pronađu rešenje koje bi zadovoljilo obe strane.

Inače, Erdogan je u Moskvu doputovao u pratnji ministra odbrane i ministra finansija, kao i šefa turske obaveštajne službe.

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala