Poslanik iz Donjecka: Kijev računa na pomoć Zapada u rešavanju sukoba u Donbasu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Donbasu
Situacija u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev računa na pomoć Zapada u rešavanju sukoba u Donbasu putem sile jer je dao dozvolu za ulazak stranih vojnika na teritoriju Ukrajine, smatra poslanik Narodnog saveta Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Kamišov.

Ukrajinski parlament je, naime, u sredu usvojio zakon kojim se odobrava da ove godine na teritoriju Ukrajine uđu  jedinice oružanih snaga drugih zemalja zbog učešća na multinacionalnim vežbama. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski još uvek nije potpisao taj dokument.

„Usvajanjem ovog zakona biće i pravnim putem potvrđeno postojeće stanje. Dobro nam je poznato da su u Ukrajini od 2014.godine prisutni i eksperti NATO, i čitave vojne jedinice, kao i da učestvuju u vojnim vežbama i indirektno i u borbenim dejstvima“, rekao je poslanik. 

Prema njegovim rečima, NATO i Zapad odavno se osećaju kao „pravi gospodari“ u Ukrajini, stoga usvajanje ovog zakona verovatno neće dramatično uticati na situaciju u Donbasu.

„Zelenski javno priznaje da američka vojska može da radi u Ukrajini šta god hoće, a Rada ga podržava u tome. Jasno je da time što zvanično daje odobrenje stranim trupama da stupe na teritoriju Ukrajine, Zelenski neće ispuniti ono što je dogovoreno Minskim sporazumima, već računa da mu tutori s druge strane okeana pomognu u nasilnom rešavanju sukoba u Donbasu. Međutim, političko iskustvo (bivšeg predsednika Ukrajine Petra) Porošenka sugeriše da su te nade uzaludne“, izjavio je poslanik.

Sukob na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju, između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala