Pentagon: Vašington poseduje inovativnije hipersonično oružje nego Kina i Rusija

© AP Photo / Rick RycroftMark Esper
Mark Esper - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane SAD Mark Esper izjavio je da Vašington raspolaže sa inovativnijim dostignućima u sferi hipersoničnog naoružanja, nego Rusija i Kina.

Hipersonično oružje jedan je od naših glavnih prioriteta. Radimo na inovativnim dostignućima, i mogu vam reći da su naprednija, nego ona koje poseduje Kina ili Rusija, u to vas uveravam“, rekao je šef Pentagona.

Poslednjih meseci iz Vašingtona je više puta saopštavano da zemlja zaostaje za Rusijom i Kinom na tom polju, jer SAD još ne poseduju sopstveno hipersonično oružje. 

Sam Esper je u decembru 2019. godine priznao da su SAD „u ulozi onoga koji sustiže ostale“. Prema informacijama američkih medija, trenutno se realizuje devet projekata, koji su u interesima vojske.

Inače, Rusija je do sada testirala nekoliko vrsta hiperzvučnih raketa koje se mogu lansirati sa brodova, podmornica, ali i sa kopna i iz vazduha. Radi se o raketama „Cirkon“, „Avangard“ i „Kindžal“, a prema najavama ruskih zvaničnika, radi se na razvoju još desetak projekata.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija ispred drugih država po nivou razvoja naprednih vidova naoružanja — niko više nema hipersonično oružje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala