Pariz i Berlin šalju „specijalce“ u Prištinu posle diplomatske ofanzive Amerike

© AP Photo / Rafael YaghobzadehNemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron pre samita "normandijske četvorke" u Parizu
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron pre samita normandijske četvorke u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francusko-nemačka delegacija, koju čine savetnici kancelarke Angele Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, trebalo bi naredne sedmice da poseti Prištinu, piše prištinska Gazeta Ekspres.

Pozivajući se na svoje izvore, Ekspres piše da će u Prištinu doći Jan Heker iz kabineta nemačke kancelarke i Emanuel Bone iz tima predsednika Makrona.

Ovaj medij je s tim u vezi uputio pitanja kabinetu Merkelove, ali Berlin, kažu, nije ni potvrdio, ni negirao mogućnost ove posete.

„U principu, ne dajemo informacije o dnevnom redu kancelarskih savetnika“, rekao je portparol kancelarije Merkel, piše Expres.

Kao dva glavna razloga posete izaslanika Merkelove i Makrona navode se nastavak dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa i ukidanje taksi na srpske i proizvode iz BiH

Expres podseća da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ranije najavio postepeno i uslovno ukidanje taksi, najpre na sirovine, a od 1. aprila i na sve druge proizode na 90 dana, ukoliko Beograd prekine kampanju odpriznavanja Kosova.

Vlada kancelarke Merkel takvu Kurtijevu odluku smatra prvim korakom ka potpunom ukidanju taksi, što je krajnji cilj.

S druge strane, Makron se zalaže za potpuno i bezuslovno ukidanje taksi i izražava spremnost da organizuje samit u Parizu o nastavku dijaloga.

Podsetimo, Amerikanci su već izvršili žestok diplomatski pritisak na Prištinu da ukinu takse centralnoj Srbiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala