Lavrov: Bezbednosni koridor i zajedničke patrole Rusije i Turske na putu M4 u Idlibu

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su se Rusija i Turska dogovorile da oforme bezbednosni koridor u dužini od šest kilometara  ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Siriji.

Lavrov je rekao i da su se dve zemlje dogovorile da 15. marta počnu zajedničko patroliranje duž puta M-4 B. Taj put povezuje Latakiju i Alep.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika dveju zemalja posle njihovog šestočasovnog razgovora o situaciji u Idlibu u Siriji.

Putin je rekao da su dve strane usaglasile zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, koji će predstaviti ministri spoljnih poslova.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.
Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala