Kosačov: Dogovor lidera Rusije i Turske o Idlibu daje povoda za optimizam

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski senator Konstantin Kosačov smatra da dogovor predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana o Idlibu, daje povoda za optimizam, iako ne garantuje da neće biti novih kriza.

„Alternative punoj realizaciji dogovora predsednika Rusije i Turske, postignutih septembra 2018., u vezi sa zonom deeskalacije u Idlibu – jednostavno nema. Danas – novi dokument kojim se proširuje prethodni sporazum. I to daje povoda za optimizam, mada ne garantuje da neće biti novih kriza“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

 

Istok je, kaže on, delikatno pitanje, a tamo gde je tanko tamo se i kida.

„Posebno ako ima puno zainteresovanih, uključujući i sile daleko od Istoka. Danas im nije pošlo za rukom, a Putinu i Erdoganu jeste i to je najvažnije“, napisao je on.

Šef Odbora Dume za međunarodna pitanja Leonid Slucki kaže da je nesuglasica između Rusije i Turske oko Sirije bezuslovno bilo, ali da će dogovor dvojice predsednika će razvezati taj čvor.

Rusija i Turska će, kaže on, ostati strateški partneri na ekonomskom i političkom planu. Razvijaćemo saradnju, bez obzira na sve pokušaje Zapada da razdvoje Ankaru i Moskvu, uveren je Slucki.

Današnji razgovori su, prema njegovim rečima, potvrdili visok konstruktivni nivo partnerstva u složenim situacijama.

„Delimo stav po pitanju borbe protiv terorizma i neophopdnosti što skorije normalizacije situacije u Siriji.. Što se tiče Idliba, ma kako se činilo kao utopija, uveren sam da će kroz nekoliko nedelja situacija biti pod kontrolom snaga koje osiguravaju bezbednost. Rusija i Turska će tu biti na partnerskim a ne na antagonističkim pozicijama“, rekao Slucki.

Potpredsednik Dume Petar Tolstoj smatra da će postignuti dogovor omogućiti snižavanje nivoa eskalacije u Siriji.

On je dodao da Evropu brine pre svega novi talas izbeglica, čemu doprinosi pooštravanje situacije u Idlibu i odluka Turske da otvori granice.

I zato je dogovor koji su predsednici postigli u četiri oka značajan korak napred, koji može da smanji napetost i vrati mir u region, rekao je Tolstoj.

Posle šest sati razgovora, u Moskvi je završen sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom.

Dokument sadži tri tačke.
To su: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu
i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta  duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

 

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napale sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala