Hektar njive u vojvođanskom selu prodat za 100.000 evra

© Flickr / Lutz BlohmTraktor na njivi
Traktor na njivi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naskuplju njivu, čiji je hektar prodat za 100.000 evra kod Bačke Topole, nisu kupili najveći srpski zemljoposednici. Kako saznaje „Blic Biznis“, poljoprivredno zemljište u vojvođanskom selu Gunaroš od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupilo je fizičko lice - Mađar koji živi u Srbiji.

I meštani Gunaroša, naselja u Severno-Bačkom okrugu koje ima oko 1.500 stanovnika u oko 600 domaćinstava, bili su ubeđeni da je kupac veliki domaći zemljoposednik koji se poljoprivredom bavi ozbiljno i duži niz godina - tim pre što nisu saznali ni ko je "komšija" prodavac.

„Imena ozbiljnih privrednika među meštanima Gunaroša, ali i šire javnosti, izašla su, naime, u prvi plan tim pre što je zemljište prodato po ceni koja je i do deset puta veća od cene po kojoj se, inače, prodaje hektar u ovom naselju, a reč je o oko 10.000 evra. Drugi razlog je to što je u pitanju čisto poljoprivredno zemljište, u centru komasacionog područja, koje nikako ne može biti pretvoreno u građevinsko“, kaže izvor „Blic Biznisa“ i dodaje, da je kupac, na iznenađenje mnogih upućenih, ipak, fizičko lice.

Naselje Gunaroš, skoro je potpuno naseljeno Mađarima. Oni su prema popisu iz 2002. godine činili 97, 2 odsto ukupnog etničkog sastava. Srba je tada, u ovom naselju sa ukupno 1.400 stanovnika, bilo tek osamnaest, Bunjevaca troje, Hrvata dvoje.

© Sputnik / Oleg Lastočkin / Uđi u bazu fotografijaCena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje
Hektar njive u vojvođanskom selu prodat za 100.000 evra - Sputnik Srbija
Cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje

U poslednje tri godine cena poljoprivrednog zemljišta u Srbiji beleži rast od oko pet do sedam procenata godišnje, navodi se u izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

U trgovanju poljoprivrednim zemljištem najviša prosečna cena prošle godine, od 10.300 evra, ostvarena je u Južnobačkom okrugu.

Najveća površina u prometu poljoprivrednog zemljišta, nešto više od 559 hektara, prošle godine plaćena je 4,8 miliona evra na teritoriji opštine Novi Bečej.

Poljoprivredno zemljište u okolini Novog Sada, Srbobrana, Bečeja ili Vrbasa je između 9.000 i 10.000 evra, što je tri puta više nego u istočnoj i južnoj Srbiji.

U okolini Beograda oranice koštaju u proseku 5.000 evra po hektaru, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji do 4.000 evra za hektar, dok je na jugu i istoku srednja vrednost oko 3.500 evra po hektaru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala