Erdogan: Primirje u Idlibu stupa na snagu od ponoći 6. marta

© AP PhotoPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postignuta saglasnost da se u Idlibu uvede primirje, koje će stupiti na snagu od ponoći 6. marta.

„Pokazali smo danas volju za normalizaciju situacije… Počev od ponoći biće uveden prekid vatre. Za to će biti preduzeti svi neophodni koraci“, dodao je turski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka s Putinom.

On je takođe rekao da, uprkos tome, Turska zadržava pravo da odgovori na bilo koji napad koji je uperen protiv pripadnika njene vojske.

Istovremeno, Erdogan je kazao da je Turska u sirijski Idlib poslala dodatne snage, ali da je to urađeno uz saglasnost Ruske Federacije.

Turski predsednik je naveo i da će Turska i Rusija nastaviti da rade po principu poštovanja teritorijalne celovitosti Sirije uz strogo pridržavanje sporazuma iz Sočija.

Erdogan je rekao i da njegova zemlja namerava da obezbedi pomoć za povratak izbeglica u Siriju.

„Naš zadatak je da ne produbljujemo humanitarnu situaciju u tom regionu. Ulagaćemo napore kako bismo pružili neophodnu pomoć svima kojima je to potrebno u Siriji. Takođe, obezbedićemo lakše vraćanje izbeglica u mesta koja su napustili zbog napada“, rekao je on.

Erdogan je na konferenciji za novinare rekao i da je pozvao Putina u posetu Turskoj povodom 100. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Inače, Putin i Erdogan su u četiri oka razgovarali tri sata, nakon čega su se sastanku pridružili i ostali članovi delegacija, te je sastanak u širem sastavu trajao dodatna tri sata.

Erdogan je u Moskvu doputovao u pratnji ministra odbrane i ministra finansija, kao i šefa turske obaveštajne službe.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala