Bugarska će tražiti od EU novac za obezbeđivanje granice od migranata

© Sputnik / Burku Okutan / Uđi u bazu fotografijaSituacija se znatno zaoštila u pograničnom području poslednjih dana
Situacija se znatno zaoštila u pograničnom području poslednjih dana  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka će dobiti  od EU finansijsku podršku u visini od 350 miliona evra kao pomoć da bi se izborila s novim talasom migranata, rekao je za bugarsku TV Nova poslanik u Evropskom parlamentu iz redova vladajuće stranke GERB Emil Radev, i dodao da je pomoć tražila i Bugarska.

„Rekli su da će 350 miliona evra biti izdvojeno hitno, a da će zatim biti izdvojena i dodatna pomoć – sve za potrebe ljudi koji su već nekoliko godina na teritoriji Grčke“, dodao je Radev.

Pomoć je, dodao je on, tražila i Bugarska, mada zvanična Sofija nije iznela zahtev za neku konkretnu sumu.

„Uputio sam pitanje Evropskoj komisiji kakve mogućnosti imamo za izdvajanje finansijskih sredstava za Bugarsku. Mi nemamo probleme s migrantima ili izbeglicama, ali imamo velike rashode za obezbeđivanje spoljne granice“, rekao je on i dodao da nisu potrebne dodatne snage Fronteks, ali jesu potrebna sredstva za žandarmeriju, pograničnu policiju i, ako se ukaže potreba, za vojsku.

Bugarska mora da bude spremna za priliv migranata, istakao je Radev.

„Jedno je jasno: ako ne bude dobre zaštite spoljnih granica Evrope neće biti ni normalnog funkcionisanja šengenskog prostora – tu Bugarska ima ključnu ulogu, najteža je bugarsko-turska granica. I tu se uvek može postaviti pitanje: zašto Bugarska još nije u šengenu, kad smo u praksi garanti normalnog funkcionisanja šengenskog prostora“, upitao je Radev.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala