Amerika otvoreno preti sankcijama Prištini, ali obećava i nagradu ako budu poslušni

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pritisak SAD prema Prištini eskalirao je poslednjih nedelja zbog odbijanja Prištine da sledi stav SAD da odmah i bezuslovno ukine takse. U igri su sada i ekonomske sankcije, ali i potencijalne novčane nagrade.

Poslednja pretnja Kosovu stigla je od savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajana. On je upozorio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da će SAD obustaviti svu ekonomsku pomoć Prištini, ako takse na ne budu odmah ukinute.

S druge strane, Hašim Tači, predsednik Kosova po povratku iz Vašingtona izjavio je da je Amerika spremna da uloži na Kosovo 150 miliona evra ako se postigne sporazum sa Beogradom, a preduslov za to je da se takse ukinu.

Da li su Prištini isporučeni i štap i šargarepa - sankcije i nagrada - s obzirom kakve odluke budu donosili?

Sankkcija ili nagrada iz Amerike

Politikolog Dragomir Anđelković, ipak, veruje da se Prištini nude i štap i šargarepa, ali da sledi i ozbiljan pritisak ako ne budu prihvatili da se takse ukinu.

„Opet, nudi im se i stimulacija. Međutim, teško je u ovom momentu stvarno reći do koje mere je američka politika konzistentna po tom pitanju. Jer, ne treba zaboraviti da je amerika dubinski podeljena na krug oko Trampa i njegov deo administracije i na duboku državu, dakle čitav niz senatora i kongresmena koji su bliski Prištini. Tako da odnos prema Kosovu u velikoj meri nije samo stav spoljne politike Amerike već i unutrašnje,“ objašnjava Anđelković.

On smatra da u takvim okolnostima zvanična Amerika verovatno i nudi Prištini neku vrstu nagrade da ukine takse.

„Nije lako sprovesti sankcije i mere protiv Prištine s obzirom na ogroman albanski lobi povezan sa Demokratama u Americi i ljudima iz takozvane „duboke države“. Tako da bi sve ovo trebalo da ohrabri Beograd jer ovo  prvi put da Amerika pokazuje spremnost da primeni sankcije prema Prištini,“ mišljenja je Anđelković.

S druge strane, dodaje on, ipak treba da budemo i realni i da ne zaboravimo da Kosovo ima jake lobiste u Americi, a naročito među Trampovim oponentima.

Šamar neposlušnom detetu

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiu nije siguran koliko se Tačiju može verovati na reč, jer je više puta slagao, i napominje da će takse svakako biti ukinute od 1. aprila.

„Ne radi se ovde ni o nikakvom štapu ni šargarepi. Kosovo je američko dete  i ovakav odnos amerike je postupak prema neposlušnom detetu. Ako ne slušaju dobiće šamar. Ali, u konkretnom slučaju neće Kosovo dobiti šamar već Aljbin Kurti, ako ne posluša,“ smatra Spahiu.

Po njegovim rečima, Amerika ekonomski podržava Kosovo nezavisno od toga šta se dešava i uveren je da se tu ne može ništa promeniti jer, prosto, oni neće dozvoliti da Kosovo propadne.

Izvori iz Prištine spekulišu i da je zbog Kurtijevog inaćenja već obustavljeni ranije planirani projekti „Milenijumski izazovi“, koje je trebalo da finansira Amerika, a reč je o, navodno, desetinama miliona evra.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala