Američki marinci na udaru: Kidaju glave, deru kožu i piju krv zmija /uznemirujući video/

© Courtesy of DVIDS/Lance Cpl. Hannah HallAmerički marinci piju krv kobre tokom vežbi preživljavanja "Zlatna kobra"
Američki marinci piju krv kobre tokom vežbi preživljavanja Zlatna kobra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizacija „Ljudi za etički tretman životinja“ (PETA) zatražila je da komanda američkih marinaca prekine „grubo ubijanje životinja“ tokom vojnih vežbi preživljavanja „Zlatna kobra“.

U hitnom pismu upućenom zapovedniku marinaca generalu Dejvidu Bergu, Šalin Gala, potpredsednik PETA za međunarodne laboratorijske metode, pozvao je vojne zvaničnike da okončaju „upotrebu živih životinja tokom vežbi nabavke hrane", u okviru vežbi preživljvanja, i da umesto toga koriste efektnije i prema životinjama etičnije metode u okiru manevara 'Zlatna kobra'“.

Uz citat članka objavljenog u „Dejli mejlu“ 1. marta, u pismu se navodi da su američki marinci „ubijali piliće golim rukama, drali kožu i jeli žive guštere, jeli žive škorpije i tarantule i otkidale glave kobrama i pili njihovu krv.

U godišnjim vežbama „Zlatna kobra“ učestvuju vojske više država, a zajednički ih organizuju SAD i Tajland. Vežbe traju deset dana. Ove godine, održavaju se 39. put i fokusirane su na niz procedura, od reagovanja na katastrofe velikih razmera, do preživljavanja u pustinji u slučaju vanredne situacije.

Uz gomilu fotografija koje je objavilo Ministarstvo odbrane SAD tokom vežbi, mogu se videti i one na kojima pripadnici američke vojske uništavaju vegetaciju Tajlanda,  ali i piju krv zmija.

Video koji je objavila Služba za vizuelne informacije medijske službe Pentagona, prikazuje nekoliko vojnika tokom vežbi preživljavanja u džungli. Snimci su nastali 2020. godine.

Pripadnici Kraljevskog tajlandskog korpusa marinaca pokazali su kako se sakuplja pijaća voda sa drveća, identifikuju jestivi plodovi u džungli, ali je učesnicima vežbi objašnjeno i kako se uklanja otrov iz živih škorpija i prave zamke za zmije.

Video, koji je objavljen u ponedeljak, završava se snimkom nekoliko vojnika koji piju krv zmije.

Iako je Pentagon naveo da vojnici piju krv zmija isključivo kao „krajnje sredstvo“, PETA je u dopisu navela da bi trupe trebalo da se obučavaju veštini preživljavanja bez okrutnog postupanja prema živim životinjama.

„Tokom 2011. godine Centar za brdsku obuku marinaca suspendovao je upotrebu živih životinja u vežbama preživljavanja, nakon razgovora sa PETA. Pre skoro tri decenije američka vojska je na zahtev PETA i intervenciju tadašnjeg ministra odbrane Lesa Aspena takođe otkazala vežbe preživljavanja u kojima su korišćene žive životinje“, navodi se u pismu.

„Opcije nabavke hrane u vežbama preživljavanja u kojoj se ne koriste životinje široko su dostupne“, navodi se u objašnjenju, uz napomenu da vojne službe mogu da osveže veštine preživljavanja integrisanjem lekcija iz različitih nastavnih programa.

Ovogodišnje vežbe „Zlatna kobra“ trebalo bi da se završe u petak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala