Virus iz Kine podiže cenu kompjutera u Srbiji

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaKompjuterski virus
Kompjuterski virus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko se ovih dana uputio u potragu za novim računarom ili delovima za kompjuter, nije prošao onako kako se nadao. Zbog koronavirusa, koji je zaustavio uvoz iz Kine, memorija i ostale računarske komponente poskupeli su u proseku za 20 odsto.

U prodavnicama koje smo obišli, kako su nam rekli, moguće je naći samo jeftinije modele laptopova, jer su kupci sa dubljim džepom, u strahu da će epidemija novog virusa gripa potrajati, kupili najbolje iz ponude.

Kineski virus podiže cenu

Vladimir Radunović, IT stručnjak iz „Diplo fondacije“ objašnjava da se, iako nemaju najsavršenije metode projektovanja čipova, u rukama Kineza nalazi celokupna tehnologija proizvodnje u tom sektoru. Kina je najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, računara i televizora tako da zbog usporene proizvodnje i stopiranog izvoza trpi ceo svet.

© Sputnik / Senka MilošZbog koronavirusa, koji je zaustavio uvoz iz Kine, memorija i ostale računarske komponente poskupeli su u proseku za 20 odsto.
Virus iz Kine podiže cenu kompjutera u Srbiji - Sputnik Srbija
Zbog koronavirusa, koji je zaustavio uvoz iz Kine, memorija i ostale računarske komponente poskupeli su u proseku za 20 odsto.

„Sve što na tržište plasira Epl ili Aj Bi Em, oni to u najvećoj meri prethodno prebacuju Kinezima koji proizvode tehnologiju. Kineska industrija je jeftinija, mogu masovno da proizvode. Gotovo svi proizvodi imaju kineske komponente, čak i Epl koji je potpuno američki brend. Železnički Put svile, koji ide preko Azije, u velikoj meri koristi Aj Bi Em da tamo šalje komponente na sklapanje i preuzima ih od Kineza“, kaže on.

Radunović dodaje da je problem u tome što se epidemija koronavirusa naslonila na trgovinski rat između Kine i Amerike. A pravi problemi tek počinju, jer Kinezi još nisu razvili mogućnost projektovanja najsavremenijih čipova, s druge strane, američke i evropske kompanije gube, jer više neće moći da budu konkurentne i jeftine kao do sada.

„Evropa sigurno najviše gubi zato što ima najmanje proizvodnje. Imaju samo Nokiju i Erikson koje su, pored Huaveja kompanije koje proizvode 5G tehnologiju. Sve ostalo, odnosno, gotovo ništa od proizvodnje nije evropsko. Evropa će najverovatnije biti na najvećem gubitku posle obe krize“, siguran je Radunović.

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandr„Nokija“ i „Erikson“ su dva najveća evropska proizvođača mrežne opreme i trenutno jedini konkurenti „Huaveju“ u toj oblasti.
Virus iz Kine podiže cenu kompjutera u Srbiji - Sputnik Srbija
„Nokija“ i „Erikson“ su dva najveća evropska proizvođača mrežne opreme i trenutno jedini konkurenti „Huaveju“ u toj oblasti.

Amerika na gubitku

Epidemija koronavirusa će proći, ali trgovinskom ratu između Amerike i Kine još se ne vidi kraj. IT stručnjaka Vladimira Radunovića pitali smo kako bi on mogao da se završi. Da li će Kinezima biti lakše da dođu do sofisticiranih tehnoloških rešenja ili Amerikancima da jednog dana sami proizvode računare i mobilne telefone.

„Ono što je sasvim sigurno, SAD će biti na ozbiljnom gubitku, čak i njihovi stručnjaci kažu da se Americi ne isplati da radi ovo što radi. Problem sa ozbiljnom kineskom tehnologijom projektovanja čipova je međunarodno znanje, dakle, ni ono nije američko, ali posao vode američke firme koje su vlasnici patenata. Ako se prekine saradnja s Kinezima, iz bilo kog razloga, vi zapravo usporavate razvoj svetske tehnologije“, kaže Radunović i dodaje da najsavršenija kineska tehnologija ima dosta rupa, ali da će na duži rok, na kraju rata, Kinezi verovatno profitirati.

© Sputnik / Senka MilošProdavci kažu da za sada imaju dovoljne zalihe mobilnih telefona, pa se njihova cena nije promenila.
Virus iz Kine podiže cenu kompjutera u Srbiji - Sputnik Srbija
Prodavci kažu da za sada imaju dovoljne zalihe mobilnih telefona, pa se njihova cena nije promenila.

Biće sve skuplje

A šta da rade Srbi dok traje trgovinski rad SAD i Kine i dok svetom hara novi virus gripa koji podiže cene kompjuterske opreme? Da li kupovati sada ili, ako nije neophodno, sačekati da se situacija sa virusom smiri?

„Za nas u Srbiji nema mnogo dileme, mi ćemo uvek nastojati da kupimo ono što je jeftinije, što nam radi posao. Setite se dileme da Gugl zbog sankcija Huaveju i drugim kompanijama uskrati mogućnost da koristi njegov paket servisa. Navikli smo se na razne druge stvari, navići ćemo se i na kineski softver“, zaključuje Radunović.

Prodavci kažu da ne odlažemo makar neophodnu kupovinu. Čak i ako cene ostanu iste, robe je sve manje, a kada će stići nova, trenutno niko ne može da predvidi.

© Sputnik / Senka MilošU prodavnicama koje smo obišli, kako su nam rekli, moguće je naći samo jeftinije modele laptopova, jer su kupci sa dubljim džepom, u strahu da će epidemija novog virusa gripa potrajati, kupili najbolje iz ponude.
Virus iz Kine podiže cenu kompjutera u Srbiji - Sputnik Srbija
U prodavnicama koje smo obišli, kako su nam rekli, moguće je naći samo jeftinije modele laptopova, jer su kupci sa dubljim džepom, u strahu da će epidemija novog virusa gripa potrajati, kupili najbolje iz ponude.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala