Završen prvi sastanak OPEK+ o smanjenju proizvodnje nafte – dogovor ostaje tajna

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaOPEK plus
OPEK plus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Susret predstavnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i delegacije iz Rusije u Beču je završen tako što su svi učesnici saglasni sa iznetim preporukama o sudbini dogovora o smanjenju proizvodnje nafte, iako će one još neko vreme ostati u tajnosti, izjavio je ministar energetike UAE Suheil el Mazuri.
„Susret, po mom mišljenju, je završen uspešno. Za sada nećemo objavljivati preporuke koje su iznete na sastanku, ali je važno da su svi sa njima saglasni. Te preporuke će biti razmatrane i na sastanku u četvrtak i nadam se da će sve zemlje koje proizvode naftu doneti pravu odluku“, ocenio je on.

Inače, sastanak u Beču iniciran je kako bi se uvela dodatna smanjenja proizvodnje nafte sa ciljem da se poveća cena „crnog zlata“, koje su od početka godine pale za petinu zbog izbijanja epidemije korona virusa.

Saudijska Arabija predlaže da se u drugom kvartalu godine proizvodnja nafte smanji dodatno za milion do milion i po barela po danu, a da do kraja godine ostane na snazi sadašnje smanjenje od 2,1 milion barela po danu.

Rusija se, međutim, zalaže da do kraja drugog kvartala godine proizvodnja ostane na sadašnjem nivou.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak napustio je sastanak posle tri sata razgovora, a u Beč će se vratiti u petak kada će biti održan još jedan sastanak OPEK+ (članice OPEK-a i Rusije).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala