Uzaludne pretnje ministra: Vojnici i policajci po zakonu mogu bez uniforme na litije

Pratite nas
Zakon o Vojsci i Zakon o unutrašnjim poslovima Crne Gore dozvoljavaju vojnicima i policajcima da prisustvuju protestnim, stranačkim i drugim političkim skupovima bez uniforme, istakli su iz NVO Akcija za ljudska prava (HRA) i Instituta alternativa (IA) u pismu načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutinu Dakiću.

Dakić je nedavno izjavio da ne odobrava učešće službenika Vojske i policije na litijama, koje se dva puta sedmično održavaju u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, kojem se protivi Mitropolija crnogorsko-primorska.

U pismu Dakiću HRA i IA ističu da Zakon o Vojsci u članu 60 dozvoljava službenicima Vojske da prisustvuju protestnim, stranačkim i drugim političkim skupovima bez uniforme.

Iako, kako navode, ovaj zakon načelno zabranjuje „ispoljavanje političkih uverenja“, kao i Zakon o državnim službenicima, nijedan zakon te pojmove ne definiše.

„Prema tome, i ako se smatra da litije nisu samo verski skup, nego protestni skup političkog karaktera, pripadnici snaga bezbednosti opet mogu da prisustvuju takvom okupljanju pod uslovom da nisu uniformisani“, ističe se u saopštenju HRA I IA, preneo je portal RTCG.

U pogledu ostalih aktivnosti, kao što je komunikacija na društvenim mrežama, predložili su da se zakonske zabrane „političkog delovanja“ i „ispoljavanja političkih uverenja“ zakonima odgovarajuće preciziraju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala