Tači: Amerikanci su mi obećali stotine miliona dolara posle sporazuma sa Beogradom

Pratite nas
Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači izjavio je da je njegov susret sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u okviru višednevne posete SAD, važan za postizanje sporazuma i da predstavlja - „istorijski uspeh“. On je dodao da su mu Amerikanci obećali na stotine miliona dolara nakon postizanja sporazuma sa Beogradom.

Onemogućen da se obrati poslanicima u parlamentu, Tači je o detaljima posete govorio na vanrednoj konferenciji za novinare.

Govoreći hronološki o sastancima koje je imao u Beloj kući, Tači je rekao da se sa predsednikom Vučićem sastao uz posredovanje specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Ričarda Grenela, a prisutan je bio i savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O`Brajan.

​„Ovaj sastanak je važan iz više razloga, jer označava snažan povratak SAD u procesu traženja konačnog rešenja za sporazum između Kosova i Srbije. Vašington bi u tome preuzeo ključnu ulogu“, rekao je Tači, javila je televizija Kljan Kosova, a prenela prištinska Gazeta ekspres.

To je, kazao je, istorijski uspeh.

„Sastanak označava spremnost da se proces nastavi nakon godinu ili više dana“, rekao je Tači i dodao da je susretom sa Vučićem u Beloj kući povećana verovatnoća da se to zaista može dogoditi.

„Posvećenost naših američkih prijatelja Kosovu i postizanju konačnog sporazuma vodi miru za Kosovo i Srbiju, a okončanje procesa dijaloga i mogućnost da Srbija prizna Kosovu članstvo u Ujedinjenim nacijama i otvaranje sigurne perspektive da Kosovo što pre postane član NATO“, rekao je, između ostalog, Tači.

Tači je rekao da je u Pentagonu dobio punu podršku za tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, kao preduslovu za članstvo u NATO.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala