„Super utorak“: Povratak Bajdena u izbornu trku pobedom u osam država

© AP Photo / Marcio Jose SanchezDžo Bajden
Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden vratio se u trku za kandidata Demokratske stranke nakon pobeda u osam država u takozvanom „super utorku“, dok je senator iz Vermonta Berni Sanders, pobedio u četiri države koje imaju velik broj delegata.

Prema projekciji američke agencije AP i američkih televizijskih mreža, bivši potpredsednik Džo Bajden je pobedio na izborima u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Alabami, Oklahomi, Tenesiju, Minesoti, Arkanzasu i Masačusetsu, prenosi Tanjug.

Berni Sanders pobednik je u Kaliforniji, koja nosi najveći broj delegata (415), zatim u Vermontu, saveznoj državi koju zastupa u Senatu, Koloradu i Juti.

U Teksasu i Mejnu još se ne zna pobednik, jer su dva najjača kandidata Demokrata previše blizu po osvojenim glasovima te se još ne može proglasiti pobednik.

„Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu 'super utorak' bez razloga“, rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu.

Sanders je okupljenima u Vermontu rekao da je apsolutno uveren da će osvojiti predsedničku nominaciju.

U trci demokrata učetvovao je i milijarder i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg koji je, osim pobede na kokusima na teritoriji Američka Samoa, ostvario nezavidan rezultat na izborima.

Blumberg je u svoju kampanju uložio više od 500 miliona dolara, ali mu je to obezbedilo jedino pobedu u Američkoj Samoi, koja nosi tek šest delegata.

Tramp očekivani pobednik

Američki predsednik Donald Tramp pobedio je u saveznim državama u kojima su zatvorena birališta u superutorak, što je bio i očekivani rezultat budući da se takmiči gotovo bez suparnika, prenosi Indeks.

U tvitovima Tramp je zahvalio državama Vermont, Severna Karolina, Alabama, Oklahoma, Masačusets, Tenesi i Mejn.

U nekim državama, kao što je Virdžinija, republikanci su otkazali predizbore jer je bilo potpuno jasno da će Tramp pobediti.

„Super utorak“ je dan kada i demokrate i republikanci na predizborima biraju kandidate za predsedničke izbore u 14 saveznih država.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala