Ruski lovac-bombarder Su-34M dobija „cirkon”

© Sputnik / Vasiliй Batanov / Uđi u bazu fotografijaLovci Su-34
Lovci Su-34 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mornarički višenamenski lovac-bombarder Su-34M, nad kojim su radovi odloženi zbog razloga koji „nisu tehničke prirode” bi trebao da bude opremljen protivbrodskim raketama (PRK) „oniks” i „cirkon”, piše vojni stručnjak Maksim Klimov u „Vojno-industrijskom kuriru”.

„U poređenju s postojećim sastavom mornaričke avijacije koga čine avioni Su-30SM, modernizovani Su-34M bi mogli imati veći radijus primene i povećanu vojnu nosivost, koja se ogleda u opremljenosti teškim PRK”, ističe vojni stručnjak.

Po njegovom mišljenju, trenutna orijentisanost avijacije ruske Ratne mornarice na „taktičke” PRK tipa H-35 pri naglom povećanju opsega provivazduhoplovnih navođenih raketa neprijateljskih brodova „stavlja naše nosače na metu još pre nego što postignu raketni domet”.

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-34 tokom vazdušnog napada
Ruski lovac-bombarder Su-34M dobija „cirkon”  - Sputnik Srbija
Lovac Su-34 tokom vazdušnog napada

Klimov članak je posvećen glavnom konstruktoru Su-34 Rolanu Martirosovu, koji je preminuo 27. februara.

Podsetimo, u januaru je list „Izvestija” pisao da će Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobiti Su-34 s indeksom NVO („Nove mogućnosti”), stvorene na osnovu borbenog iskustva u Siriji.

U februaru 2019. godine ruski predsednik Vladimir Putin je otkrio karakteristike rakete „cirkon”, koja je sposobna da uništi „kako morske, tako i suvozemne ciljeve”.

© Foto : Jutjub/BORЯRuska raketa "Cirkon"
Ruski lovac-bombarder Su-34M dobija „cirkon”  - Sputnik Srbija
Ruska raketa "Cirkon"

Prema njegovim rečima, hipersonična morska raketa „cirkon” će imati brzinu od devet maha i domet leta veći od hiljadu kilometara. Planirano je da se ovim novim oružjem opreme nadvodni brodovi i podmornice i brodovi u izgradnji, uključujući one dizajnirane za rakete „kalibar”.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala