Ruske probe hipersoničnih raketa — po međunarodnim pravilima

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje hipersonične rakete "Kinžal"
Lansiranje hipersonične rakete Kinžal - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska testiranja hipersoničnih raketa „cirkon” i „kinžal” nisu u suprotnosti s međunarodnim obavezama, to je normalna faza vojnog razvoja, izjavio je šef odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.
„Rusija ima obaveze na osnovu Sporazuma o neširenju naoružanja i ne postoje više nikakvi bilateralni i multilateralni pravno obavezujući sporazumi o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja”, istakao je Jermakov.

Ruski zvaničnik se još osvrnuo na mogućnost da nuklearno oružje padne u ruke terorista.

„Rusija svim raspoloživim sredstvima onemogućava da se teroristi domognu nuklearnog oružja i po ovom pitanju postoji jasno razumevanje sa SAD, kao i s ostalim učesnicima međunarodnih odnosa”, istakao je Jermakov.

On je takođe napomenuo da je Rusija pozvala SAD da se dogovore o produžetku Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (START-3), koji ističe februara 2021. godine, i napomenuo da još uvek nije kasno da se pregovori nastave.

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
Ruske probe hipersoničnih raketa — po međunarodnim pravilima - Sputnik Srbija
SAD testiraju nuklearno oružje

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine je i dalje jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj sporazum ističe naredne godine i ostaje veliko pitanje da li će biti produžen.

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala