Rusija: Narod BiH treba sam da reši svoje probleme

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narod Bosne i Hercegovine treba sam da rešava svoja goruća pitanja strogo u okvirima Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, bez ikakvih uticaja i nametanja saveta sa strane, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema saopštenju ruskog ministarstva, Rusija apeluje na svoje strane partnere da se suzdrže od procena kojima se doprinosi daljem komplikovanju situacije u BiH.

„Mi se dosledno zalažemo za nastavak bosanskohercegovačkog dijaloga na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja. Nadamo se da će svi strani partneri koji su zainteresovani za održivu stabilizaciju u BiH doprineti povezivanju bosanskohercegovačkih strana i proširenju konstruktivnog plana, uzdržavajući se od loših procena, koje samo otežavaju situaciju”, naglašava se u saopštenju ministarstva.

U tom cilju, Moskva poziva međunarodne predstavnike u BiH, uključujući delegaciju Evropske unije i Misiju OEBS-a da se u svom radu rukovode svojim mandatom i strategijom lokalne odgovornosti za ono što se dešava u zemlji, usvojenom od strane Odbora za sprovođenje mirovnog sporazuma.

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina
Rusija: Narod BiH treba sam da reši svoje probleme - Sputnik Srbija
Bosna i Hercegovina

Rusko ministarstvo je konstatovalo da je u BiH uporedo s očiglednim deficitom poverenja između predstavnika tri državotvorna naroda zemlje – Bošnjaka, Srba i Hrvata došlo do ponovnog zaoštravanja odnosa usled nesuglasica zbog realizacije ključnih reformi u oblasti pravosuđa.

U saopštenju ministarstva se još dodaje da je predlog za optimizaciju formiranja ustavnog suda zemlje, koji je iznet u Parlamentu, u potpunosti s Dejtonskim sporazumom i pravnim prioritetima koje su prethodno sami građani BiH usaglasili.

„Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprineti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala Bosne i Hergovine", zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala