Pet godina bez dečaka i idola, ali uz zvuke ulica: Godišnjica smrti Vlade Divljana /video/

Pratite nas
Na današnji dan pre pet godina umro je jedan od najvećih autora jugoslovenske rok muzike Vlada Divljan, frontmen „Idola“ i istaknuti muzičar novog talasa. Autor je niza pesama koje su obeležile jugoslovensku muzičku scenu ’80-ih. „Odbrana i poslednji dani“, album „Idola“ objavljen 1982, proglašen je najboljim albumom jugoslovenske rok i pop muzike.

Ono što je malo poznato je da je prvi instrument koji je Vlada svirao bila mala mandolina, pošto je bio fan grupe „Dubrovački trubaduri“, a kasnije je nabavio gitaru.

Zvuk ulica

Prvi bend Divljan je formirao 1976. godine i nazvao ga „Merlin“, a zatim je preimenovan u „Zvuk ulice“. Bend je bio mešavina melodičnog roka, hard roka i džez roka. Radili su obrade Bitlsa, Rolingstonsa, Džimija Hendriksa, kao i sopstvene pesme.

Dečaci i Idoli

Krajem 1979. godine formirao je bend „Dečaci“. Kada je fotograf i novinar Dragan Papić upoznao grupu, postaje njihov kreativni mentor. Objavio je slike „Dečaka“ u časopisu „Vidici“. To je bio konceptualan bend bez snimljenih albuma. Iako se javnost zainteresovala za njih zbog slika i grafita koji su se mogli videti po beogradskim zidovima, „Dečaci“ su morali da dokažu svoje postojanje. Preimenovani su u „Idole“ 1. marta 1980. na prvoj probi, gde je Divljan napisao pesmu „Retko te viđam sa devojkama“.

Album „Odbrana i poslednji dani“ je izdat početkom 1982. godine i bio je pokušaj da se bend bavi antropološkim pristupom u pravoslavlju.

Zatim su snimili striktno komercijalan album „Čokolada“, koji je bio najveći uspeh benda. Divljan nije uložio mnogo truda u album „Čokolada“. Napisao je „Radostan dan“, „Vetar i zastave“ i „Ja sam tu“. Posle koncerta u Ljubljani, na turneji „Čokolada“, bend se raspao.

Solo karijera

Poslednje izdanje „Idola“ bila je muzika za film „Šest dana juna“, za koji je Jugoton insistirao da ga baš oni urade. Sve  pesme je napisao Divljan zbog čega je smatrao da je ovo njegov prvi solo album.

Njemu je posvećen film „Nebeska tema“ Mladena Matičevića. Za taj film Matičević je dobio nagradu „Vlada Divljan” 2019. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala