Pentagon objasnio zašto SAD kaskaju za Rusijom u hiperzvučnom oružju

Pratite nas
SAD zaostaju za Rusijom u sferi hipersoničnog oružja budući da je Vašinton još davno odlučio da odustane od primene takvih tehnologija u novim sistemima naoružanja i oslonio se na druge vojne komponente, izjavio je pomoćnik direktora za hiperzvučna istraživanja Pentagona Majk Vajt, a preneo „Vašington egzaminer“.

Kako podseća list, Sovjetski savez i Amerika započeli su hiperzvučna istraživanja već krajem '40-ih godina prošlog veka, međutim Rusija je u tom domenu postigla daleko veći uspeh nego što je to slučaj sa Amerikom.

S tim u vezi, direktor za odbrambena istraživanja i modernizaciju naoružanja u Pentagonu Mark Luis je istakao da je trenutno najveći prioritet Vašingtona primena hiperzvučne tehnologije u naoružanju.

On je naglasio da SAD planiraju da naprave čitav kompleks takvog oružja, ali da ono neće biti spremno do sredine 2020-ih godina.

Luis je, međutim, naveo i da je kao razlog zašto Rusija i Kina prednjače po pitanju razvoja hiperzvučnog naoružanja jer su na raspolaganju imale sva američka istraživanja u tom polju, imajući u vidu da je ta informacija bila javna.

„Amerika redovno objavljuje veliki broj tih istraživanja, a Kina i Rusija ih čitaju“, objasnio je on.

„Vašington egzaminer“ je podsetio i da su u februaru američki vojni zvaničnici tražili da se uloži više sredstava kako bi Amerika stigla Rusiju i Kinu u sferi hiperzvučnog oružja.

Inače, Rusija je do sada testirala nekoliko vrsta hiperzvučnih raketa koje se mogu lansirati sa brodova, podmornica, ali i sa kopna i iz vazduha. Radi se o raketama „Cirkon“, „Avangard“ i „Kindžal“, a prema najavama ruskih zvaničnika, radi se na razvoju još desetak projekata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala