Švajcarske čokolade iz Novog Sada: Vodeći svetski proizvođač dolazi u Srbiju

CC0 / piksabej / Čokolada
Čokolada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i kakao proizvoda, multinacionalna kompanija „Beri Kalebo“, čije je sedište u Švajcarskoj, stiže u Srbiju.

Stojan Kemera, generalni direktor ove kompanije za jugoistočnu Evropu, rekao je za B92 na Kopaonik biznis forumu da će kamen temeljac fabrike biti postavljen u četvrtak 5. marta.

Dodao je da očekuje da će gradnja trajati oko 12 meseci, što znači da bi trebalo da bude otvorena u prvom kvartalu iduće godine.

„Ovo će promeniti celokupnu sliku tog dela Novog Sada, jer će, pored fabrike, tu biti i Čokoladna akademija, naš razvojni centar na 2.000 kvadrata“, rekao je Kemera.

Istakao je da će fabrika godišnje izvoziti robu u vrednosti 150 miliona evra, visina investicije u prvoj fazi je 50 miliona evra, a fabrika će zaposliti 100 ljudi.

„Fabrika će biti izvozno orijentisana, ali će biti i hab za sve domaće konditore i zanatlije“, dodao je Kemera.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju ovog švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.

Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu.

Antoan Desent Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar, iz kog će „Beri Kalebo“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Planirano je da fabrika ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala