Šta još treba da se desi da bi hrabrom ocu vratili decu

© Foto : Sputnjiku ustupio Đorđe JoksimovićĐorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“
Đorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Đorđe Joksimović, po kome je snimljen film „Otac“, sve je spremniji da ponovo preuzme brigu o svojoj deci, ocenjuju iz Centra za socijalni rad „Solidarnost“ iz Kragujevca. Ipak, kako kažu, on tužbu za vraćanje dece nije podneo, a konačna odluka zavisi od suda.

U saopštenju koje je Centar za socijalni rad „Solidarnost“ iz Kragujevca dostavio Sputnjiku navodi se da Centar Joksimoviću pruža intenzivnu podršku, da je on sve spremniji za napredak i promene i dodaju da je značajno unapredio stambene uslove za boravak dece u njegovom domaćinstvu.

Međutim, u saopštenju ističu da se roditeljsko pravo može vratiti jedino sudskom odlukom, ali da Joksimović za to nije podneo tužbu.

© Foto : Sputnjiku ustupio Đorđe JoksimovićĐorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“.
Šta još treba da se desi da bi hrabrom ocu vratili decu  - Sputnik Srbija
Đorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“.

Put ka vraćanju dece

Kako iz Centra navode, oni tužbom sudu nastoje da održe kontakt između oca i dece, kako bi se postepeno češće viđali i dodaju da je to izuzetno značajno za vraćanje roditeljskog prava, upravo zbog produbljivanja emotivnih veza i jačanja roditeljskih veština.

Kako ističu, povratak dece u biološku porodicu iziskuje funkcionalnost roditelja u svim aspektima iz sadržaja roditeljskih prava i dužnosti.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja slažu se da odluku o vraćanju dece na kraju donosi sud, ali da ona prvenstveno zavisi od samog oca, odnosno, u kojoj meri se osposobio da na adekvatan način i u interesu dece vrši roditeljsko pravo.

Odluka suda – krucijalna

Postupak za vraćanje dece mogu da pokrenu roditelj ili Centar za socijalni rad, ali epilog zavisi od suda, koji jedini, na osnovu činjenica, može da mu vrati roditeljsko pravo, kog ga je prvobitno lišio.

„Na tom postupku je prvo radio Centar za socijalni rad, pa zaštitnik građana, zatim Ministarstvo, u funkciji nadzora nad stručnim radom. Onda je sud cenio sve to u okviru prvostepenog postupka, nakon čega je proveravano drugostepenim postupkom od strane Apelacionog suda, koji je potvrdio prvobitnu odluku, na osnovu koje je roditelj lišen roditeljskog prava“, obrazlaže Vulević.

© Sputnik / Stefan ĐurićDragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Šta još treba da se desi da bi hrabrom ocu vratili decu  - Sputnik Srbija
Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U Ministarstvu nisu mogli da nas detaljnije upute u slučaj, jer, kako su nam rekli, po Zakonu, javnost mora da bude isključena iz svih postupaka iz oblasti zaštite prava deteta, vršenja roditeljskog prava, starateljstva i porodičnih odnosa.

Centar dužan da pomogne

„Više puta je gospodin Joksimović dolazio u Ministarstvo i svaki put je bio primljen. Uvek se s njim razgovaralo i uvek su mu predočene određene činjenice i situacije. Davana su mu određena uputstva i saveti. Međutim, osim toga što sam mora da se osposobi za realizaciju svoje roditeljske uloge, neposrednu pomoć dužan je da obezbedi organ starateljstva, odnosno, Centar za socijalni rad“, objašnjava posebni savetnik ministra za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

Kako u Ministarstvu navode, Centar za socijalni rad dužan je da, kao organ starateljstva, podržava roditelja u adekvatnom vršenju roditeljskog prava i pruža mu kontinuiranu i celovitu podršku do osposobljavanja za preuzimanje roditeljske uloge. To znači da Centar mora da pomogne u stvaranju uslova za - zaštitu interesa i nesmetan rast i razvoj dece, kao i onih za zadovoljavanje njihovih potreba.

Iz Centra ističu da se prilikom oduzimanja dece prvo obezbeđuje njihova dalja zaštita, nakon čega se roditeljima pruža intenzivna podrška, pomoću koje bi trebalo da unaprede svoje roditeljske sposobnosti i u što kraćem roku povrate roditeljsko pravo na sudu i preuzmu brigu o deci.

Ipak, u Ministarstvu dodaju da postoje izuzeci kada Centar nije u mogućnosti da pruži pomoć.

Kriterijumi za oduzimanje dece

Iz Ministarstva objašnjavaju da Centar za socijalni rad reaguje samo kada je urgentno, odnosno, kada su prava deteta jako ugrožena. To su situacije kada se u pitanje dovodi njihova bezbednost, zdravlje, vaspitanje, obrazovanje, nega, socijalizacija i slučajevi zlostavljanja. Međutim, u Ministarstvu eklatantno isključuju mogućnost oduzimanja dece zbog siromaštva.

„Deca se nikada ne oduzimaju zato što su im roditelji siromašni. Kada bi bilo tako, onda bismo mogli da govorimo o desetinama, čak i stotinama hiljada dece koja bi zbog siromaštva mogla biti oduzeta od roditelja. Siromaštvo nikada nije uzrok oduzimanja dece. Uzrok je kako i na koji način roditelj vrši roditeljsko pravo“, izričit je sagovornik Vulević.
O filmu „Otac“

Vulević smatra da film „Otac“ šalje snažne poruke i da afirmiše prava dece - da se pre svih o njima staraju roditelji i da se ne mogu oduzimati zbog siromaštva. Ipak, on ističe da film odstupa od realnih razloga intervencija Centra za socijalni rad i konačne presude.

„Sam autor filma je istakao da je određene činjenice i sadržaj doživeo na umetnički način da bi ostvario cilj, odnosno, slanje te dve vrlo važne poruke o afirmaciji prava deteta“, naglašava Vulević.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala