Noć raspleta: Ko će pokušati da promeni kurs Amerike

© AFP 2023 / ALEX WONGSuperutorak
Superutorak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sputnjik je uradio anketu sa novinarima i intelektualcima koji pasionirano prate američku predsedničku trku i evo njihovih predviđanja, ko će odneti pobedu u super utorku.

Superutorak je dan kada se u 14 američkih saveznih država istovremeno organizuju unutarstranački izbori na kojima članovi Demokratske i Republikanske partije biraju svog kandidata za predsedničke izbore. Unutar svoje stranke Donald Tramp nema ozbiljnog rivala pa će „super utorak“ biti daleko zanimljiviji kod demokrata.

Zapravo, Amerikanci danas biraju više od trećine delegata koji će na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke birati predsedničkog kandidata Demokratske stranke.  Najozbiljniji kandidati su Berni Sanders, Džozef Bajden i Majkl Blumberg, dok su se Pit Butidžidž i Ejmi Klobučar povukli iz trke.

Pre „super utorka“, na izborima u četiri države podeljeno je svega 155 delegatskih mesta, a od ukupno 3979 delegata na Nacionalnoj konvenciji, tokom „super utorka“ se bira njih 1357.

Ljiljana Smajlović, novinarka:

„Na unutarstranačkim izborima Demokratske stranke moje su simpatije na strani Bernija Sandersa, a čini mi se da je i entuzijazam birača na njegovoj strani. Međutim, vrh Demokratske stranke očigledno se umešao u izbore u korist Džozefa Bajdena. U toku je „disciplinovanje“ preostalih kandidata, od kojih je stranka zatražila da se u Bajdenovu korist povuku iz trke. Prošli put im je uspelo da diskvalifikuju Sandersa, ne bih se iznenadila da im to i sada uspe“.

Branko Pavlović, advokat i poznavalac političkih prilika u Americi:

„Kada se saberu rezultati iz svih četrnaest država, prognoziram da će Sandersova prednost iznositi 130 delegata“.

Nikola Vrzić, novinar:

„Bajden je svakako osokoljen uspehom u Južnoj Karolini, dobio je i podršku Pita Butidžidža i Ejmi Klobučar, koji su u međuvremenu odustali od kampanje, tako da je jasno da establišment Demokrata iz sve snage igra na Bajdena. S druge strane ankete daju prednost Berniju Sandersu i ako se takva predviđanja ostvare, Sanders će biti postati ubedljivo vodeći na listi predsedničkih kandidata. Ako se to dogodi, mislim da će uslediti ozbiljan „građanski rat“ unutar Demokratske partije, budući da će establišment Demokrata pokušato sve ne bi li omeo njegovu kandidaturu, kao što su uradili 2016“.

Milan Mišić, novinar, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Vašingtona

„Nakon „super utorka“ će se raščistiti utakmica, a u ovom momentu najviše šansi ima, uprkos protivljenju establišmenta, Sanders“.

Goran Nikolić, ekonomista

„Pobeda u Južnoj Karolini i povlačenje Butidžidža i Klobučareve u njegovu korist, mogli bi da budu podsticaj za Džozefa Bajdena i da rezultat koji je ranije bio očekivan, Sandersova pobeda, bude umanjen. Države na Zapadu i na severoistoku trebalo bi da glasaju za Sandersa, dok bi sve južne države trebalo da glasaju za Bajdena. Smatra se da bi verovatna razlika mogla da bude oko 200 delegata u korist Sandersa. Važno je i ko bi mogao da osvoji i treće mesto, zato što bi u slučaju da ne postoji većina na konvenciji, superdelegati mogli da podrže Bajdena. Super utorak će biti veliko čistilište i verovatno, nakon toga, moguće povlačenje još kandidata“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala