Mira Banjac za Sputnjik: U poznim godinama sam naučila veoma važnu stvar

© Sputnik / Dejana VukovićMira Banjac
Mira Banjac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dobitnica „Beogradskog pobednika“ za doprinos filmskoj umetnosti, glumica kojoj je puna sala na otvaranju Festa stojećim aplauzima odala počast, legendarna Mira Banjac, kaže u kratkom razgovoru za Sputnjik da je upravo u poznim godinama naučila veoma važnu stvar.

„Kad imate 90 godina, naučite jednu veoma važnu stvar – da se rasporedite“, otkriva Mira tajnu svoje energije zbog koje i u ovim godinama radi s nesmanjenim entuzijazmom.

„Naučite da ne trošite sve snage na istom mestu. Jer, kada jednu „banku“ razmenite, ona više nije „banka“, već dinar. Važno je znati gde dajete krajnju energiju, gde možete polako da se rasporedite, ali, nažalost, to se tek iskustvom i godinama stekne“, kaže glumica.

Mada je vest o velikoj nagradi koju je dobila i dalje aktuelna, a naša filmska diva zasluženo u fokusu, Mira Banjac uveliko je na novom teatarskom zadatku: kao član saveta festivala „Šabačko proleće“ lako je „skoknula“ do Beograda da zajedno sa kolegama kaže medijima zašto su glumcu važni festivali. I koliko god to bilo neočekivano za glumičinih devedeset leta, za nju samu to nije ništa neobično. 

© Sputnik / Dejana VukovićMira Banjac i članovi Saveta pozorišnog festivala "Šabačko proleće" u Zvezdara teatru
Mira Banjac za Sputnjik: U poznim godinama sam naučila veoma važnu stvar - Sputnik Srbija
Mira Banjac i članovi Saveta pozorišnog festivala "Šabačko proleće" u Zvezdara teatru
 „Ja sam radna osoba, ne mogu da ne radim. Kad sam kod kuće, mene sve boli, a kad radim, meni ni đavola ne fali. Jednostavno, živim da bih radila. I radim da bih živela“, objašnjava svoju jednostavnu formulu.

Film, pozorište, tv serijali, njene uloge su svuda upečatljive, makar bile i najmanje epizode. Ove sadašnje koliko i one prošle. No, da li je ipak nekada osetila da nečemu više pripada, da li je film možda više njen u odnosu na drugo...

Pripadam pozorištu

„Pripadam pozorištu,  jer pozorište su naši počeci, naše prve prave godine, naša puna upućenost. Pripadam i zbog toga što je tu publika, to živo meso koje pulsira zajedno sa nama, to je neprevaziđeno. Kadar je kadar, na filmu morate znati uslove, ima ponavljanja, druga je tehnika... A pozorište je živ trenutak. Neponovljiv. I to je ono što glumce uzbuđuje, i što ima daje snagu. I dalje osećam to isto uzbuđenje“,  kaže glumica.

Pitamo je sa kakvim se emocijama seća filma „Majstori, majstori“ čijih je četiri decenije od premijernog prikazivanja obeleženo ovih dana.

„Ni sada ne mogu da objasnim odakle je došla energija tog filma, ta eksplozija energije koja se dogodila. Verovatno je tu Goran Marković kao reditelj vrlo bitan, ali i cela ta ekipa značajnih glumaca, majstora. Već sam rekla,  majstora pravih više nema. Bilo je veliko zadovoljstvo ali i čast raditi sa njima“, kaže Mira Banjac.

Ne prestaje sa snimanjima

Da ne prestaje sa radom i snimanjima, i posle kratkog razgovora bilo je samo po sebi jasno.

„U Sarajevu sam pre dva meseca završila jedan divan film reditelja Pjera Žalice i  nadam se da ću ga videti na sarajevskom festivalu. Reći ću vam da imam i jedan novi projekat, ali dalje o tome još ne mogu da govorim...“, rekla je legenda našeg filma i pozorišta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala