Lider Albanaca u Crnoj Gori: Parola o očuvanju svetinja je lažna

© Foto : YT/Al Jazeera BalkansAlbanci u Tuzi, Crna Gora
Albanci u Tuzi, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pod lažnom parolom o očuvanju svetinja, ne smije se ugroziti stečeno zajedništvo u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Opštine Tuzi i Albanske alternative Nik Đeljošaj povodom aktuelnih dešavanja nastalih nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

„Dešavanja čiji smo svjedoci, a tiču se organizacije protesta, ali i reakcije dijela poslanika u noći kada se usvajao Zakon, vraćanje je Crne Gore dalje od 2006. godine, ovo je ponavljanje 1997. godine, kada smo imali antievropske sledbenike s jedne strane, i s druge strane proevropske snage. Dvadeset tri godine kasnije, u odbrani antievropske politike na protestima, imamo skoro iste ljude iz 1997. godine koji su danas organizatori protesta, sa samo jednim ciljem, da se zaustavi put Crne Gore ka zapadu i partnerstvu sa EU, kao i najznačajnijim partnerom, SAD ”, ističe Đeljošaj u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim riječima, manjine će „uvijek biti garancija kao svugdje u svijetu, da država Crna Gora, koju su stvarali svi njeni građani, može da prevaziđe svako iskušenje na njenom putu, i na taj način iznova potvrdi svoju različitost kao bogatstvo koje će da se očuva, kao i stečeni međunacionalni i međuvjerski sklad“.

„Manjine će biti prve koje će stati u odbranu svih svetinja: crkava, manastira, džamija i neće podržati oduzimanje istih od bilo koga. Manjine nikada ne bi podržale zakon koji propagira oduzimanje vjerskih objekata. Manjine nikada neće podržati vlast koja bi ugrozila vjersku slobodu, bilo koje religije u Crnoj Gori“, poručio je Đeljošaj.

Naglašava da usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovjesti, jasno i decidno samo potvrđuje odgovornost države prema vjerskim objektima i kulturnim dobrima.

„Na kraju krajeva, de fakto nijedan vjerski objekat nije vlasništvo vjerske organizacije, ona su vlasništvo građana i njenih vjernika, vjernici su ih gradili iz svojih priloga ili kao poreski obveznici, a sa tim analogno sve što je danas vlasništvo Crne Gore je naše vlasništvo, građana Crne Gore, a ne bilo koje vlasti, odnosno Vlade ili opštine“, kazao je on.

Đeljošaj ističe i da su manjine uvijek bile i biće na strani toga da svi vjerski objekti pripadaju vjernicima, i naravno manjine će kao i uvijek bez razmišljanja biti sa svima ostalima koji čuvaju sva dostignuća u državi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala