Kako su Amerikanci i Englezi milijardama funti pomagali Treći Rajh

© Sputnik / A.Shadrin / Nemačko osvajanje
Nemačko osvajanje - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Dvadesetih godina prošlog veka, Amerikanci su za Nemačku izdvojili milione dolara, a Velika Britanija milijardu funti i na taj način pomogli Trećem Rajhu tokom Drugog svetskog rata, izjavio je ruski istoričar, glavni urednik projekta „Rusija-moja priča” Aleksandar Mjasnjikov.

„Pre Hitlerovog dolaska na vlast, odnosno, 20-ih godina prošlog veka kada se pojavila njegova partija, Amerikanci su za Nemačku izdvojili milion dolara, t.j., današnjih 10 milijardi dolara, a Englezi milijardu funti, t.j., uslovno govoreći 20 milijardi. A to je bio samo početak”, objasnio je ruski istoričar.

Prema rečima Mjasnjikova, najveći finansijski i politički krugovi SAD i Velike Britanije su u periodu pre i tokom Drugog svetskog rata tražili korist od saradnje s Nemačkom.

„Poznatom Nirnberškom procesu je, između ostalih, prisustvovao i Jalmar Šaht, direktor „Rajhsbanke”. Šaht je na pitanje da objasni povod svega što se desilo dao odgovor koji se odnosio na Amerikance: 'Znate, u načelu, trebalo bi suditi vama, a ne nama. Vi ste sve finansirali. Bez bankarskog sistema ništa od ovoga se ne bi desilo'”, opisuje istoričar.

Mjasnjikov takođe navodi da je Nemačka od dobijenih sredstava pravila puške, tenkove i avione, kojima su ubijeni milioni ljudi. Ni početak Drugog svetskog rata nije prekinuo priliv američkog novca u Nemačku. Ali, pored novca, Vašington je slao i vojne tehnologije.

„Na primer, nijedan avion ne može da poleti bez takozvanog antidetonatorskog aditiva za gorivo, koji se dodaje da ne bi eksplodirao. Taj aditiv su proizvodili samo Amerikanci. Zanimljivo je da su ga, uslovno rečeno, Nemcima prodavali za jedan dolar, a Amerikancima za 12 dolara. U pitanju je ‘Standard Oil’, velika naftna kompanija”, ističe Mjasnjikov.

Prema njegovim rečima, tokom celog rata nijedan američki tanker nije bio potopljen, jer je gorivo koje su prevozili koristilo nemačko ratno vazduhoplovstvo „Luftvafe”.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala